Bár már több alkalommal hamisan halálhírét keltették, ezúttal úgy látszik tényleg bekövetkezett az elkerülhetetlen: szerdán elhunyt Steve Jobs, az Apple társalapítója, elnöke, az iPod, az iPhone és az iPad atyja. Jobs, 56 éves korában, alig egy nappal a legújabb iPhone, a 4S bejelentését követően távozott. Az Apple a szomorú alkalomból lecserélte nyitólapját, hogy így emlékezzen meg a modernkori informatikatörténelem egyik legismertebb, de egyben legmegosztóbb alakjáról.

Nehéz kezdetek

Az 1955. február 24-én világra jött Apple-alapító sorsa eredetileg rosszul indult: biológiai szülei - egy később professzorrá váló szíriai bevándorló apa, valamint akkor még főiskolai tanulmányait folytató, később beszédrendellenességekkel foglalkozó patológus anya - úgy gondolták, hogy nem tudják és kívánják felnevelni, így a csecsemőt adoptálásra adták át, akit egy kaliforniai házaspár: Paul és Clara Jobs fogadott örökbe. A későbbi almás vezér tőlük kapta a Steven Paul kereszt- ill. a Jobs vezetéknevet is, amelyek közül utóbbin egy új születi által később szintén örökbe fogadott lánytestvérével osztozott.

A szomorú esemény alkalmából az Apple még nyitólapját is lecserélteA szomorú esemény alkalmából az Apple még nyitólapját is lecserélte
Az Apple kezdetei

Jobs - az akkor még igen kezdetlegesnek mondható, a maiakra nem is hasonlító - számítógépek világával középiskolás korában ismerkedett az akkor kialakuló számítógépes klubokban. Itt futott össze a komoly elektronikai háttérismeretekkel rendelkező Steve Wozniakkal is akivel előbb barátságot kötött, majd később, Jobs 21 éves korában, 1976-ban az Apple-t is megalapította. (A cégnek alapításakor egy harmadik tagja is volt, Ronald Wayne, aki azonban - vélhetően élete legnagyobb hibáját elkövetve - az alapítást követő második hónapban kiszállt a vállalkozásból).

Steve Jobs és Steve Wozniak 1975-ben, az Apple alapítása előtti évbenSteve Jobs és Steve Wozniak 1975-ben, az Apple alapítása előtti évben

Az eredetileg kizárólag csak a számítógépek hardverjének összeállításával foglalkozó, később azonban ahhoz saját operációs rendszert is gyártó Apple-ben - annak ellenére, hogy a két alapító közül ő volt a fiatalabb - már kezdetektől fogva Jobs képezte a vizionárius vezetőt és marketing-szakembert, aki a technikai részletekben nem mozgott annyira nagyon otthon, mint társa, de nagyon határozottan tudta, hogy mit szeretne végeredményként látni, és hogy azt miként lehetne mások felé vonzó módon prezentálni.

Jobs és "Woz" bemutatják az Apple IIc-t, a cég első hordozható számítógépétJobs és "Woz" bemutatják az Apple IIc-t, a cég első hordozható számítógépét
Kérlelhetetlen vezér

A munkatársak elmondása szerint a kívánt - tökéletesnek vélt - cél elérése érdekében Jobs nem ismert kompromisszumot, nem csak magával, de munkatársaival szemben is, akiket ha kellett túlórára kényszerítéssel, szidalmazással és egyéb, sokszor vitatható módszerekkel vett rá ill. gyakorlatilag kényszerített a határidők betartására és a rendszer tökéletesítésére.

Vezető szerepét - ha nem is formálisan, mert papíron nem ő képezte a cég elnökét, de gyakorlatilag - egészen 1983-ig őrizte, amikor is az addigra már igen jelentős vállalattá nőtt Apple John Sculley-t, a Pepsi addigi elnökét csábította el vezetőjének, aki - elődeivel szemben - komolyan megregulázta az igen öntörvényű Jobs-t. Kettejük konfliktusa odáig fajult, hogy a nézeteltérések és belső harcok miatt Sculley 1985-ben kénytelen volt gyakorlatilag kitenni a cég alapítójának szűrét, aki ezután teljesen visszavonult az Apple-ből, és megalapította új vállalkozását, a NeXT-et, ami egy teljesen új operációs rendszer és platform kidolgozásába kezdett, majd később a Pixart, ami a számítógépes grafikát és annak alkalmazását emelte addig elképzelhetetlen magasságokba.

Jobs és Sculley - itt még együtt, az első Macintosh-ok bemutatásakorJobs és Sculley - itt még együtt, az első Macintosh-ok bemutatásakor
Nehéz évek

Jobs szerencséjére az Apple és különösen operációs rendszere, a MacOS a távozását ezt követő években - Sculley majd utódjai vezetése alatt - jelentősen vesztett pozícióiból és lemaradt versenytársaihoz képest. Annyira,hogy 1996-ban a cég felügyelőbizottsága kénytelen volt Jobs-ot visszahívni a vállalat megmentése érdekében, aki először csak operatív ill. átmeneti vezetője lett annak, majd 2000-ben hivatalosan is teljes értékű elnök-vezérigazgatójává lépett elő. A visszatért alapító a cégnél számos - általa tévútnak tartott - projektet hűvösre tett, és olyan új, akkoriban valóban innovatív és újszerű termékek fejlesztését indította meg ill. felügyelte, mint az iMac, majd később az iTunes, az iPod, az iPhone és az iPad.

Jobs Jonathan Ive-val, az Apple vezető tervezőjével, akivel együtt alkották meg a cég "újkori" sikertermékeit - mint például a képek is látható iMac-etJobs Jonathan Ive-val, az Apple vezető tervezőjével, akivel együtt alkották meg a cég "újkori" sikertermékeit -|mint például a képek is látható iMac-et
Újabb sikerek

Jobs visszatérése után is megtartotta erősen vitatott vezetési stílusát, amely miatt állítólag a cég munkatársai féltek beszállni vele együtt a liftbe, attól rettegve, hogy ha az ott feltett kérdésekre rosszul válaszolnak, az ajtó kinyílásakor már ki lesznek rúgva. Jobs mindenkitől a maximumot - és még annál is többet - várt el, és a legapróbb hibát ill. pontos víziójától történő eltérést sem tűrte meg és azonnal korrigáltatta.

Ennek a hozzáállásnak az Apple vásárlói ugyan örülhettek - hiszen bizonyos szempontból rendkívül igényes és a legapróbb részletekig kidolgozott termékekhez juthattak -, a cég munkatársainak jelentős részét azonban nyilvánvalóan nem töltötte el ilyen örömmel a dolog. A Fortune magazin egy cikkében szó szerint "a Szilícium-völgy egyik legnagyobb egománjának" titulálta, de az "önimádó", "nárcisztikus", és "arrogáns" szavak is gyakran merültek fel a személyiségét jellemző írásokban.

Jobs bemutatja az első iPhone-tJobs bemutatja az első iPhone-t
Megfizette az árát

Ennek a mind a cége, mind számára stresszes életvitelnek vélhetően jelentős szerepe volt abban, hogy Jobs-ot 2003-ben hasnyálmirigyrákkal diagnosztizálták, amely miatt nem sokkal később meg is műtötték - méghozzá az akkor beszámolók szerint sikeresen. Lábadozása alatt helyét a cég élén az akkor a cég értékesítési csapatának vezetőjét képező Tim Cook vette át - aki a későbbi hasonló távollétek alkalmával is helyettesítette.

Jobs utolsó nyilvános szereplése az idei WDC volt, amin többek között az OS X Lion-t mutatta beJobs utolsó nyilvános szereplése az idei WDC volt, amin többek között az OS X Lion-t mutatta be

Ez utóbbira legközelebb először 2009-ben volt szükség, amikor - mint később kiderült - Jobs egy újabb jelentős orvosi beavatkozáson: májátültetésen esett át, majd az idei év elején, amikor az alapító szintén egészségi okokból vonult vissza egy időre. Jobs végül augusztus végén jelentette be, hogy végleg távozik az általa 35 évvel korábban megalapított vállalat éléről - bár akkor nem volt egyértelmű, hogy ennek hátterében végstádiumba érkezett betegsége áll.

Steve Jobs halálával az Apple megemlékezése szerint a cég "egy vizionáriust és egy kreatív zsenit, a világ pedig egy csodálatos emberi lényt vesztett el [...] aki egy olyan céget hagy maga mögött, amelyet csakis ő építhetett fel, szelleme pedig örökre az Apple alapját fogja képezni".

Frissítés 1.: Bill Gates részvétnyilvánítása és méltató szavai itt olvashatók.

Frissítés 2.: egy másik megemlékezés egy érdekes sztori formájában (az iPhone 4 elveszett prototípusa miatt Jobs-szal folytatott beszélgetésekről) a Gizmodo egykori főszerkesztőjétől.

Frissítés 3.: a New York-i Apple bolt előtt a rajongók gyertyákkal, virágokkal és üzenetekkel emlékeznek Jobs-ra.

Frissítés 4.: a Google fiúk is megemlékeztek Jobs-ról egy-egy poszt erejéig. Page posztja itt, Brin-é pedig erre olvasható.

Frissítés 5.: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is erőt vett magán és dobott egy felejthető posztot az ügy kapcsán.

Frissítés 6.: Wozniak egy videóinterjúban számolt be arról, hogy milyen érzés volt hallani Jobs halálhírét és ő milyen emlékeket táplál vele kapcsolatban.

Frissítés 7.: a Microsoft brit irodája két napig félárbócra engedett zászlóval tiszteleg Jobs előtt.