A mobiltelefon mellett a személyi számítógépek ősének számító masina, az Alto is ebben a hónapban ünnepli születésnapját. A valóban forradalminak számító újításokat magában foglaló gépet a Xerox a "jövő irodájának" megalkotására létrehozott Palo Alto kutatóközpontjában dolgozták ki, és a benne bemutatott megoldások szolgáltatták az inspirációt a modern személyi számítógépes és operációs rendszerekhez, köztük az Apple nagysikerű gépeihez, sőt, magához a Windows-hoz is.

A személyi számítógépek ősének számító AltoA személyi számítógépek ősének számító Alto

Az Alto létrehozásánal a kutatók egy alapvetően új koncepciót alkalmaztak: az addig elsősorban szervezetek, vagy legalábbis dolgozók egy csoportja számára készített gép helyett egyetlen személy általi használatára szánt eszközt készítettek. Ezen kívül az Alto számos forradalminak számító technológiai újítást is tartalmazott, mint például az ablakozó grafikus felületet, az "azt kapod amit látsz" (what-you-see-is-what-you-get, WYSIWYG) megközelítést, vagy az akkor újszerűnek számító beviteli eszköz: az egér használatának lehetőségét.

A fejlesztők nagy gondot fordítottak a rendszer átalakíthatóságára és a különböző perifériák csatlakoztatásának biztosítására is, amely szintén nem volt megszokott az akkor, elsősorban egy-egy jól meghatározott feladatra tervezett, és másra nem használható rendszerek mellett. Így például az Alto memóriája szabadon csoportosítható volt, és az igényektől függően videomemóriaként vagy programtárolóként egyaránt használható volt.

A Xerox palo alto-i kutatóközpontjaA Xerox palo alto-i kutatóközpontja

Az Apple egykori társalapítója Steve Jobs is a Palo Alto laboratóriumban látottak alapján készítette el grafikus számítógépe, a Lisa koncepcióját, és a Microsoft Windows nevű operációs rendszerének alapjául is a Xerox kutatói által kidolgozott grafikus felület elemei és megoldásai szolgáltak.

A sors fintora, hogy bár az Alto-nak két generációját is elkészítettek a '70-es évek során, és még egy prototípus is telepítésre került belőle a Fehér Házban, a Xerox kereskedelmileg sosem hasznosította a modern személyi számítógépek és grafikus felületek ősének számító csodálatos rendszert.