Egy kanadai farmercsalád új világrekordot állított fel azzal, hogy tagjai elkészítették minden idők legnagyobb QR kódját. A gigantikus méretű, közel három hektáros "vonalkód" a Kraay család egyik földterületén, egy óriási kukoricamezőn került kialakításra - és már be is került a Guinness Rekordok Könyvébe.

A hétköznapokból a mobilkommunikációból ismert, jellemzően mobilnetes linkek valós tárgyakon: kirakatokon, újságlapokon és termékismertetőkön történő elhelyezésre és terjesztésére használt QR kód a vonalkód távoli rokonát képezi. Ugyanakkor korai elődjével szemben egy olyan információábrázolási rendszert alkalmaz, amely nem csak szemből, hanem szinte bármilyen szögből és erősen torzított formában, valamint szintén tetszőleges méretben lehetővé teszi egyértelmű és gyors felismerését, leolvasásához pedig speciális szerkezet sem szükséges, hanem egy közönséges, akár viszonylag rossz felbontású mobilos kamera is megteszi.

A gigantikus vonalkód nem a család első próbálkozása, hiszen már több mint egy évtized óta készítenek óriási labirintusokat a kukoricamezőkbeA gigantikus vonalkód nem a család első próbálkozása, hiszen már több mint egy évtized óta készítenek óriási labirintusokat a kukoricamezőkbe

A most világrekorderré vált szupernagy QR kód létrehozásának ötlete a családfőben állítólag egy újság olvasgatása közben merült fel, amelyben egy csomó - nyilván sokkal kisebb méretű - QR kódot látott, és azt gondolta magában, hogy azok rendkívül hasonlítanak azokra labirintusokra, amelyeket család egy hagyomány részeként már több mint egy évtized óta rendszeresen építget a földjein. Az utóbbiak létrehozása során megszerzett gyakorlatot azonban idén inkább egy óriási QR kód létrehozásában kamatoztatták, amellyel mindjárt be is kerültek a Rekordok Könyvébe.

A több mint 29.000 négyzetméteres kód természetesen csak a levegőből látható és ismerhető fel - a Guinness hitelesítés értelmében azonban onnan valóban be lehetett egy kamera segítségével olvasni. Bár ezt a mutatványt nekünk saját mobillal a fotó alapján nem sikerült reprodukálnunk - de a fent látható videó tanúsága szerint valóban megoldható.