Potenciálisan komoly fenyegetést láthat az Apple a Microsoft mától kiskereskedelmi forgalomban is megvásárolható Surface táblagépeiben, amelyek középtávon akár jelentős piacot is elhódíthatnak az almás cég jelenleg egyeduralkodónak számító iPad sorozat elől. Mi legalábbis másként nem nagyon tudjuk megmagyarázni, hogy az Apple elnöke miért tartotta fontosnak az új redmondi tabletek leszólását közvetlenül azok bejelentését követően - ráadásul úgy, hogy még nem is próbálta ki azokat.

Tim Cook egy a CNET magazinnak adott telefonos interjúban ugyanis közölte, hogy a különleges, billentyűzetként is funkcionáló borítójának köszönhetően táblagépként és ultrabooként is használható Surface-szel a Microsoft valami olyasmit alkotott, mint "egy autó, ami repülni és úszni is tud". Utóbbi képességek összepárosítása az almás cég elnöke szerint nem lehetetlen, de az eredményként létrejövő valami olyan lesz "ami igazán egyik dolgot sem tudja jól csinálni" - ezzel utalva arra, hogy szerinte a Surface eszközök használhatatlanok, hiszen egyik szerepkörben sem tudják a versenyt konkurenseikkel felvenni.

Cook kritikájának igazi szépségét ugyanakkor az adta, hogy az Apple irányítását tavaly Steve Jobs-tól megöröklő vezető elismerte: valójában még egy percig sem fogott egyetlen Surface tabletet sem a kezében, és véleményét kizárólag a munkatársaitól hallott információkra alapozza. Szerinte ugyanakkor saját táblagépeik, az iPad-ek esetében sikerült a tökéletes egyensúlyt megtalálniuk minden téren, aminek köszönhetően azok kiváló felhasználói élményt nyújtanak.

Az Apple egyébként az utolsó negyedében 14 millió iPad-et értékesített, ezzel azonban elmaradt a várakozásoktól - az elemzők ugyanis legalább 16 millió táblagép eladását várták volna az utóbbi időben az iPhone-eladások terén sem a vártaknak megfelelően teljesítő cégtől.