Az ASUS a las vegas-i CES kiállításon mutatta be Transformer sorozatának legújabb darabját, amely kialakítása mellett ezúttal funkcionálisan is egy érdekes újdonsággal rendelkezik. A Transformer All-in-One P1801 ugyanis egyszerre képes a Windows 8 asztali változatát és az Android táblagépes kiadását futtatni, a két rendszer között pedig egyetlen gombnyomással ill. érintéssel lehet váltani.

A hardveres oldalról az új Transformer egy 18.4 colos táblagéppel egybeépített All-in-one PC-t képez, amely az asztal gyakorlatilag egy monitor méreteibe zsúfol bele egy komplett Windows 8-as gépet. Ugyanakkor az eszköz kijelző része a hagyományos asztali komponenseknek is helyet adó lábazatról leválasztva egy androidos táblagépként használható, és a dokkolórésztől függetlenül bárhová elvihető.

A P 1801 egy 18.4 colos monitorba zsúfol össze egy Windows PC-t és egy Android tabletet (fotó: Pocket-lint.com)A P 1801 egy 18.4 colos monitorba zsúfol össze egy Windows PC-t és egy Android tabletet (fotó: Pocket-lint.com)

A masina PC-s része Core i5 vagy Core i7 processzorral rendelkezik, amely mellett egy 1 TB-os meghajtó is megtalálható. Ezen, az eszköz dokkoló részébe rejtett hardveren fut a Windows 8 hagyományos, asztali kiadása, amely azonban megjelenítésre - ill. érintésérzékeny felületének köszönhetően akár bevitelre is - a hozzá kapcsolódó tabletrészt használja. Ez utóbbi ugyanakkor egy önmagában is működőképes Android tabletet képez, amely egy saját Tegra 3 lapkakészleten a Google rendszerének legújabb kiadását futtatja.

A felhasználó egy a kijelzőn elhelyezett gomb segítségével - vagy a megfelelő ikonra kattintással - bármikor átválthat a Windows 8 és az Android között, amely azonban csak másodperceket vesz igénybe, hiszen gyakorlatilag csak a kijelző átkapcsolását jelenti a két párhuzamosan futó rendszer között. Utóbbiak ugyanakkor annyira egymástól élesen elválasztva futnak a gépen, hogy a kijelzőrész maga bármikor leemelhető az asztali dokkolóállomásról, és bárhova elvihető - ami értelemszerűen sem a dokkolórészben futó Windows 8-at, sem a táblagépen működő Androidot nem zavarja.

Bár a 18.4 colos táblagép-rész több mint 10 kilót nyom, így mondjuk utazásra nem igazán alkalmas, a lakáson belüli szabad hordozhatósága jó szolgálatot tehet. A felhasználó segítségével ugyanis így például bárhol nézheti - az akár a Windows 8-as bázisállomásról a tabletre átjátszott - mozifilmet, böngészheti róla a webet a kanapéról, vagy futtathat rajta tetszőleges androidos játékokat. Sőt, maga a Windows 8-as bázisállomás is vezérelhető a hordozható Android kijelzőről távolról, amely azonban csak Wi-Fi-n keresztül, a lakáson belül működik.

Az ASUS új Transformer All-in-One P1801 hibridgépe vélhetően még a tavasz előtt forgalomba kerül majd, a rá vágyó felhasználóknak azonban már most érdemes elkezdeniük gyűjtögetni a pénzt rá. A Windows 8 és Android alkalmazások futtatására egyaránt használható konfiguráció ugyanis 1299 dolláros - 280 ezer forintos - alapárról indul majd.