A Facebook a héten megrendezett Open Computer Project Summit-on egy érdekes, ezúttal hardveres újdonságot mutatott be. A közösségi szájt ugyanis egy olyan új alaplapformátumot tervezett, amely arra a problémára nyújt megoldást, hogy a processzor cseréje vagy generációváltása esetén a hagyományos konfigurációk esetében a gép maradékának nagy részét is ki kell dobni a központi feldolgozóval együtt.

Az új "Group Hug" (Csoportos összeborulás vagy ölelkezés) specifikáció szerint készülő rendszerekben ugyanis az alaplap egy olyan generikus komponenssé válik, amely akár több processzorgeneráció kiszolgálására is képes lehet. Sőt, az új architektúrában az alaplap nem is korlátozza a rendszerbe összezsúfolható processzorok és egyéb komponensek - például bővítőkártyák - számát, mint egy klasszikus PC-s konfigurációban, hanem utóbbiak szabadon hozzáadhatók vagy elvehetők az összeállításból, mindig az aktuális igényeknek megfelelően.

Frank Frankovsky, kezében egy Group Hug gazdalappalFrank Frankovsky, kezében egy Group Hug gazdalappal

"A felépítés modularizálásának köszönhetően lehetővé válik azon részek kiemelése, amelyek frissítést igényelnek, a még működő alkatrészek meghagyása mellett. Ráadásul így jobban is hozzá lehet igazítani a hardverösszeállítást a szoftverhez, ami futni fog rajta", magyarázza az alapkoncepciót és annak előnyeit Frank Frankovsky, a Facebook az új formátum kidolgozását vezető hardverszakértője.

A Group Hup koncepciója ezzel teljesen szembe megy azokkal a szintén a közelmúltban ismertté vált törekvésekkel, amelyek keretében az Intel a jövőben az alaplappal egybegyúrt módon kívánja majd forgalomba egyes processzorait, amik így még családon belül sem lesznek majd frissíthetőek előbbi lecserélésére nélkül is. Ugyanakkor ezt a hírek szerint a kaliforniai chipgyártó elsősorban csak az asztali chipek piacán, és ott is csak a legalsó szegmensekben kívánja majd bevezetni - míg a Facebook új alaplap-koncepcióját elsősorban szerverkörnyezetbe, adatközpontokban történő felhasználására szánja.

Ennek ellenére - vagy éppen ezért - az ötletet többek között az Intel is támogatja, legalábbis elméleti szinten. Nehéz ugyanis elhinni, hogy a chipgyártó - ha csak nem kényszerül rá - valóban örömmel állna bele egy olyan projektbe, ami végső soron az általa is árult rendszerek életkorának kitolását, a versenytársak komponenseivel történő könnyebb együttműködését teszi lehetővé, ezen keresztül pedig eladásainak komoly csökkenését vonhatja maga után.

Azt, hogy a Group Hug mennyire lesz sikeres az adott körülmények között, csak az elkövetkező évek mondhatják majd meg. Maga a Facebook sem tud konkrét időpontot megjelölni, hogy mikor jelenhetnek majd meg a piacon az első az új architektúra szerint épült szerverek - és mi magunk azt sem tartjuk kizártnak, hogy csak a közösségi oldalhoz hasonlóan nagy, kiemelt ügyfeleknek fog az Intel (ha egyáltalán) valami hasonló megoldást kínálni, míg a mezei szervertulajdonosok továbbra is bajlódhatnak majd a klasszikus alaplapkonfigurációkkal és gépeik rendszeres cseréjével.