A Mozilla a héten, a Mobile World Congress kiállításon már 17 szolgáltatóval - köztük a Magyarországon is jelen lévő Telenorral - együtt mutatta be új Firefox OS rendszerét, amelynek segítségével a cég az Android és az iPhone babérjaira szeretne törni. Egyelőre azonban kétséges, hogy az új versenyző akár csak a Windows Phone-nal vagy a Blackberry 10-zel szemben is labdába tud -e majd rúgni.

A Firefox OS-t támogató szolgáltatók nagy száma ugyan első látásra a rendszer sikerét vetíti előre - ez utóbbi felől azonban maguk a vásárlók és előfizetők, nem pedig a szolgáltatók döntenek majd. Ráadásul sokan már most arra figyelmeztetnek, hogy az a rendszer aminek ennyire örülnek a szolgáltatók, az a fogyasztók számára a legritkább esetben előnyös - és sikere az operátorok körében általában annak köszönhető, hogy a szokásosnál nagyobb adatforgalmat generál vagy a felhasználók kezének komolyabb megkötését teszi lehetővé.

Ráadásul maga a HTML5, mint mobilplatform is már megbukott egyszer a piacon. A HP webOS rendszere ugyanis ezen vonatkozásban éppen úgy működött mint a Firefox OS: maga a rendszer nagy része is webes technológiákkal került megírásra, és az alkalmazásokat is HTML5 és JavaScript-alapokon lehetett elkészíteni rá. Ennek ellenére - vagy éppen emiatt - azonban csak igen korlátos sikereket ért el a platform, annyira, hogy végül a HP erről a piacról történő kivonulás mellett döntött.

Azt a kérdést, hogy a Firefox OS is erre a sorsra jut -e, vagy elődjével szemben sikerre viszi majd a webes modellt, egyelőre még nem lehet megválaszolni. Az új rendszerrel működő első telefonok még idén piacra kerülnek Dél-Amerikában, észak-amerikai és európai megjelenésre azonban legkorábban csak 2014-ben lehet számítani.