A Microsoft vélhetően még idén nyáron kiadásra kerülő Windows-frissítése számos egyéb újítás mellett egy új fájlrendszert is tartalmazhat majd. A ReFS a jelenlegi NTFS fájlrendszer utódját és leváltóját képezheti majd.

Az új fájlrendszerre utaló nyomok már anno a Windows 8 korai kiadásaiban is felfedezhetők voltak, utóbbi végleges kiadásába azonban végül az nem került bele. A mostanában a netre szivárgott Windows 8.1-es előzetes verziójában azonban ismét felbukkant a fájlmeghajtó, ami ezúttal már a felhasználói felületről - például a formázóprogramból - is elérhető. Ez arra utal, hogy a Blue frissítésben végre ténylegesen is debütálhat majd az új fájlrendszer - bár persze az most ze zárható ki, hogy Redmond végül a rendszer véglegesítése előtt megint eltávolítja azt.

Az új fájlrendszert egyértelműen ismeri már a Windows 8.1 előzetes változatának beépített formázóprogramjaAz új fájlrendszert egyértelműen ismeri már a Windows 8.1 előzetes változatának beépített formázóprogramja

A ReFS működésének részleteiről egyelőre viszonylag kevés dolgot lehet tudni. A Microsoft által korábban közzétett információk alapján csak annyi egyértelmű, hogy az új rendszer az NTFS-nél jóval nagyobb meghajtó kezelésére is alkalmas lesz, ill. hogy utóbbitól örökölni fogja annak gyakorlatilag minden fejlett szolgáltatását, beleértve az integrált BitLocker titkosítást, a hozzáférési listák (ACL) támogatását, valamint a változási naplózást (journaling) és értesítéseket is.

A Windows 8.1 további fontos fejlesztéseinek jelenleg a Metro felület megkerülésének lehetősége és a Start menü esetleges visszatérése ígérkeznek.