A Microsoft szerdán hivatalosan is megerősítette azt a PC Fórum által már márciusban megszellőztetett hírt, amely szerint Redmond új játékkonzolját még e hónap vége előtt be fogja mutatni. A Microsoft egészen pontosan május 21-ére, magyar idő szerint este 7 órára hirdette meg azt a nagyszabású sajtótájékoztatót, amelynek keretében le fogja rántani a leplet a cég következő generációs Xbox-áról.

A bejelentést élőben lehet majd követni minden Xbox konzolon és az Xbox.com honlapon is. A vállalat aztán három héttel később, június közepén, a Los Angeles-ben megrendezésre kerülő Electronic Entertainment Expo (E3) kiállításon további részleteket fog megosztani a konzol újdonságairól, és be fogja mutatni az új géphez készülő exkluzív játékokat is.

Az új Xbox-ról egyelőre sem kémfotók, sem hivatalos specifikációk nem érhetők el. A korábban kiszivárgott információk arra engednek következtetni, hogy a konzol 64-bites, 8-magos processzorral, 8 GB memóriával, valamint USB 3.0-támogatással és HDMI kimenettel fog érkezni. A teljes értékű játékgépben optikai meghajtó is megtalálható lesz, ami ellenére azonban működéséhez gyakorlatilag állandó internet-kapcsolatot fog igényelni, még nem online játék közben is.

A Microsoft meghívója az új Xbox bemutatásáraA Microsoft meghívója az új Xbox bemutatására

A Microsoft ugyanakkor állítólag készít majd egy "kistestvért" is az új konzolnak, amit elsősorban nem játékra, hanem online tévézésre és médiafogyasztásra szán majd. Ebben vélhetően sem az optikai meghajtó nem kap majd helyet, és hardveres paraméterei is szerényebbek lesznek - aminek köszönhetően azonban valószínűsíthetően viszonylag olcsón lehet majd hozzájutni.