A Microsoft - korábbi ígéretét betartva - kedden, nagyszabású esemény keretében végre leleplezte következő generációs Xbox konzolját. Az új játékgép a keresztségben nem a korábbi pletykálgatott alternatívákat, hanem az "Xbox One" ("Xbox Egy/Első") nevet kapta - amivel Redmond nyilván arra célzott, hogy ebben fogja egységesíteni, egyetlen eszközbe zsúfolni az összes, egy átlagos otthonban felmerülő multimédiás funkciót, és az új konzolt fogja a nappali elsődleges szórakoztató eszközévé tenni.

Bemutatkozik az Xbox OneBemutatkozik az Xbox One
Játékgépből szórakoztatóközpont

Bár a Microsoft már eddig is próbálta a játékon kívül másra is alkalmassá tenni az Xbox-okat, ezen törekvései az Xbox One-ban fognak igazán csak kiteljesedni. Az új konzol ugyanis már valóban egy komplett szórakoztatóközponttá fog előlépni, amiben nem csak egy másodlagos lehetőség lesz a filmek megtekintésének, zenealbumok megvásárlásának és meghallgatásának lehetősége is, de az minimum egyenrangú funkcióvá fog válni a játék mellett - ha ugyan nem ez lesz a hangsúlyosabb.

Annyira, hogy az új Xbox gyakorlatilag a TV-s dobozunk, videófelvevőnket és szinte minden egyéb a TV-re kötött vagy a nappaliban tartott kütyünket megpróbálja majd helyettesíteni - beleértve részben magát a PC-t és a táblagépeket is. Bár az új konzol rengeteg korábban csak utóbbi eszközökön elérhető funkciót fog helyből kínálni - lehetőségei azonban minden bizonnyal szinte végtelenül lesznek majd bővíthetők a hozzá kapcsolódó alkalmazásbolton keresztül.

Utóbbiról ugyan a Microsoft egy szót sem ejtett a bemutató keretében, de szinte teljesen kizárt, hogy az Xbox ne támogassa azon egységes alkalmazásmodellt és a hozzá kapcsolódó boltot, amely immár az asztali PC-ktől kezde a táblagépeken át egészen a mobiltelefonokig minden, a Windows operációs rendszer valamely változatát futtató eszközre hasonló ill. azonos módon teszi lehetővé kiegészítő programok írását és árusítását is.

Sok mindenre használható, akár egyszerre is

Egy ilyen alkalmazásbolt nélkül nagyjából csak parasztvakítás lenne az új Xbox egy másik érdekes újítása is: a multitaszking bevezetése, ami eddig ismeretlen volt a konzolok világában, mostantól azonban már itt is használható lesz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a One-on egyszerre több alkalmazás is elindítható lesz majd, amik egymással párhuzamosan vagy akár szó szerint egymás mellett futhatnak a konzolon.

Például egy mozifilm lejátszása vagy zenealbum hallgatása közben elindítható lesz a böngésző, a Skype vagy bármilyen más kiegészítő alkalmazás is, amikben weboldalakat nézegethetünk, másokkal beszélgethetünk vagy műsorújságot olvashatunk vagy akár játszhatunk is. A két alkalmazás a képernyőt egymás között megosztva használja majd, tehát pl. chatelés közben továbbra is láthatjuk, nézhetjük a mozifilmet is.

A lehetőségek kitágulása az eddigiekhez képest már így is fantasztikusnak tűnik, de az biztos, hogy a Windows 8-as alkalmazásbolt és a platform összekötésével olyan használati módok is felmerülnek majd, amiket ma még elképzelni se nagyon tudunk.

Hallgat a felhasználóra

Az új Xbox ráadásul már vezérlő nélkül is kezelhető, az ugyanis képes már bizonyos hangutasítások megértésére is. Bár a technológia nyilván még távol van a szöveg teljes megértésétől, arra azonban bőven alkalmas, hogy például keresni lehessen vele akár az alkalmazások, akár például az egyes alkalmazásokon belül a szóba jöhető opciók és műveletek között. Például a nézni kívánt csatorna nevének kiejtésével úgy lehet a meghatározott adóra váltani, hogy ehhez nem kell ismerni sem annak csatornaszámát, sem kézzel nem kell a csatornákat léptetni.

Új Kinect és új vezérlő is jár majd az Xbox One melléÚj Kinect és új vezérlő is jár majd az Xbox One mellé
Új Kinect

Természetesen ugyanakkor megmaradt a kontroller melletti egy másik vezérlési lehetőség is: a Kinect, ami azonban továbbfejlesztésre került az új Xbox-hoz. Így utóbbi már nem csak a végtagok, de az egyes ujjak mozgását is képes megkülönböztetni, ami az eddigieknél sokkal finomabb és sokrétűbb vezérlést tesz lehetővé. Ráadásul képes az előtte álló emberi testek tömegeloszlását és súlypontját is kiszámolni, ami szintén azt jelenti, hogy például valamilyen egyensúlyozást igénylő játékban - pl. egy szörf- vagy gördeszkaszimulátorban - már ezt az információt is fel tudja használni a minél élethűbb játékélmény ill. az életszerűbb vezérlés érdekében.

Az új Kinect egyébként Windows-hoz is kiadásra fog kerülni, ami azt jelenti, hogy a konzolok helyett inkább a PC-s játékot előnyben részesítő felhasználók ill. a játékok utóbbi platformra készült változatai is profitálhatnak majd az új fejlesztésekből.

Online mindenek felett

Az új Xbox egy sokat kritizált újítása az, hogy minden korábbinál erősebben épít a felhőre és az online működésre. Ez utóbbi legproblémásabb árnyoldala az, hogy a konzol működéséhez internet-kapcsolat kell majd - ennek hiányában az ugyanis komolyan meg fogja makacsolni magát. Szerencsére a kapcsolatnak nem kell állandónak lennie, minden 24 órában azonban legalább egyszer fel kell tudnia venni a gépnek a kapcsolatot a Microsoft központi szervereivel. Ha a felhasználó ezt nem teszi lehetővé, komolyan csökkenhet majd az új Xbox használhatósága ill. egyes alkalmazások teljesen elérhetetlenné, futtathatatlanná válnak rajta.

Az állandó kapcsolat nyilvánvalóan elsősorban a kalózkodás visszaszorítását hivatott segíteni, ugyanakkor pozitív hozadékkal is járhat a játékosok számára. Ezek közül a legkézenfekvőbb, hogy így a csalóknak is nehezebb dolguk lesz majd - nehezebb lesz tehát visszaélni a játékokban. Ugyanakkor az állandó kapcsolat olyan további lehetőségeket is megnyit majd a konzolon, aminek köszönhetően az kvázi maga a hardver bővítése nélkül lesz képes számítási kapacitását, funkcióit növelni, a felhőben elérhető más számítógépek segítségével.

Azt, hogy utóbbi mennyire fontos lesz jól jellemzi, hogy a Microsoft a jelenlegi 15.000-ről nem kevesebb, mint 300.000-re kívánja majd növelni az Xbox felhő-hátterét biztosító szerverek számát. Az új kiszolgálók egy része vélhetően a korábbi Xbox játékok játszásának lehetővé tételében jut majd szerephez - az Xbox One ugyanis nem fogja tudni helyben futtatni az Xbox 360-as játékokat, hanem csak streaming révén teheti lehetővé azok használatát a tulajdonosok számára.

Lehet majd adni-venni a játékokat

Korábban felmerült az is, hogy az új Xbox nem fogja lehetővé tenni a játékok adását és vételét a felhasználók között, a Microsoft azonban a héten végre eloszlatta az ezzel kapcsolatos legnagyobb aggályokat. A cég szerint ugyanis megoldott lesz a használt játékok eladása, tehát a használati jog átruházására egy másik Xbox azonosítóra és konzolra - bár ennek részletei egyelőre nem ismertek.

Jelenleg nem kizárt, hogy ez a lehetőség csak a fizikai korongon megvásárolt játékok esetében lesz elérhető, és az online vásárolt példányok esetében nem. Szintén nem egyértelmű, hogy a játékok átvitele egy másik konzolra ill. fiókra ingyenes lesz -e vagy - ami valószínűbbnek tűnik - legalább valami névleges díjért cserébe lesz megoldott.

További részletek júniusban

A Microsoft további részletek fog megosztani az új konzol működésével kapcsolatban az idei E3 kiállításon, ami jövő hónap közepén fog megnyílni Los Angeles-ben, illetve BUILD fejlesztői konferenciáján is, ami szintén júniusban, de annak végén és a redmondi főhadiszálláson kerül majd megrendezésre.