A múlt hónap elején kirobbant kémkedési botrány újabb jelentős hullámcsapással dagadt tovább szerdán, miután kiderült, hogy az amerikai kormányzat még a korábban leleplezettnél is komolyabb megfigyelési hálózattal rendelkezik. A legújabb kiszivárogtatott és most nyilvánosan publikált diák tanúsága szerint ugyanis egy XKeyscore nevű program segítségével a tengerentúli biztonsági ügynökség, az NSA a világ gyakorlatilag bármely internetezőjének tevékenységét meg tudja figyelni - bárhova is megy és bármit is csinál az illető a világméretű hálózaton.

Sőt, a begyűjtött adatokat az ügynökség tárolja is, azok tartalmát pedig munkatársai utólag is át tudják keresni. Ebben emailek mellett chatek, online beszélgetések, sőt, az egyes felhasználók által meglátogatott weboldalak listája is beletartozik, amit szintén lefigyel, eltárol és utólag kutathatóvá tesz az NSA programja. Az ügyben érintettek többek között a Google, a Facebook, az Apple a Yahoo! és az AOL szolgáltatásai is, amely cégek állítólag közvetett módon segítettek a megfigyelőrendszer létrehozásában.

Amerika gyakorlatilag a világ minden pontján üzemeltet adatgyűjtő pontokat, amikkel szinte az összes internetezőt megfigyelés alatt tudja tartaniAmerika gyakorlatilag a világ minden pontján üzemeltet adatgyűjtő pontokat, amikkel szinte az összes internetezőt megfigyelés alatt tudja tartani

Ha pedig ez még nem lenne elég: az újabb szivárgásokból az is kiderül, hogy mindezen információk begyűjtéséhez és visszakereséséhez gyakorlatilag semmilyen bírósági eljárásra és engedélyre nincs szükség, hanem mindössze egy webes űrlap kitöltését követően szabad kezet kapnak az ügynökség munkatársai a bárki életében történő vájkálásra.

Magukat az adatokat az NSA az internet-szolgáltatóknál ill. az optikai gerincvezetékeken elhelyezett berendezések segítségével nyerik ki, amikkel gyakorlatilag minden az adott pontokon átmenő kommunikációt lehallgatnak, szükség esetén pedig a megfigyelés akár élőben is történhet. Mindehhez csak a kiszemelt célszemély email- vagy IP-címére, telefonszámára, vagy pár kulcsszóra van szükség, ami alapján a rendszer automatikusan kigyűjti és rendszerezi a lehallgatott információkat.

Valós idejű, válogatás nélküli megfigyelés és adatgyűjtés - minden az interneten áthaladt adat legalább három napig visszakereshetőValós idejű, válogatás nélküli megfigyelés és adatgyűjtés - minden az interneten áthaladt adat legalább három napig visszakereshető

Az XKeyscore ezen kívül külön szűrőket tartalmaz olyanok megfigyelésére akik valamiféle titkosítást vagy egyéb "gyanús" - feltehetően pont a megfigyelés elkerülésére, megnehezítésére szolgáló - technológiát használnak, illetve például ilyenekre keresnek rá a weben. Hasonló módon különös figyelmet szentel a program a VPN kapcsolaton át netezőknek is, akik szintén gyakorlatilag egyetlen gombnyomással listázhatóak.

Szintén lehetőség van a rendszer által valamilyen módon sebezhetőnek érzékelt számítógépek kilistázására pl. egy adott földrajzi területen, amiket így az ügynökség munkatársai - nyilvánvalóan online betörés révén - további információk megszerzésére, kémkedésre vagy éppen a valódi célpontokkal szembeni támadások indítására használhatnak fel.

A rendszer a sebezhető, feltörhető gépek lekérdezését is lehetővé teszi az ügynökség munkatársai számáraA rendszer a sebezhető, feltörhető gépek lekérdezését is lehetővé teszi az ügynökség munkatársai számára

Az egyetlen "pozitívum", hogy az XKeyscore által gyűjtött - naponta összesen több mint 20 terabájtra becsült - nyers adatokat mindösszesen csak 3-5 napig tárolják, aminek azonban vélhetően elsősorban az irdatlan mennyiségű adat tárolásának hatalmas költségei lehetnek az elsődleges okai. Ugyanakkor a metaadatokat 30 napig is megőrzik, a valamilyen szempontból gyanúsnak ítélt vagy a rostán fennakadt személyekkel kapcsolatba hozható információk akár 5 évig is a rendszerben maradhatnak - a most kiszivárgott dokumentumok szerint.

A rendszer használatával az NSA szerint az elmúlt évek során több mint 300 terroristát fogtak el - amely állítás helyességének és megalapozottságának alátámasztására azonban szokás szerint nem szolgáltatott semmilyen kézzelfogható tényadatot vagy bizonyítékot az ügynökség.