Hagyományos, szöveges változatban a humán felhasználók számára gyakorlatilag feldolgozhatatlan és értelmezhetetlen a Wikipedia szerkesztéseinek listája, mert olyan gyakran és olyan nagy mennyiségben kerül sor módosításokra, hogy azt egy ember képtelen át- és elolvasni - még sokszorosan lassított formában sem. Egy érdekes új projekt, a "Listen to Wikipedia" azonban mégis viszonylag jól értelmezhetővé, sőt, mi több: élvezetessé teszi a közösségi enciklopédia szerkesztési folyam(at)ának megfigyelését.

Az oldal ugyanis a Wikipedia szerkesztéseit egy-egy hangnak illetve egy vizuális kis ábrának (körnek) felelteti meg, amit meg is jelenít képernyőnkön ill. le is játszik hangszórónkon át - ezáltal közvetlenebbül és könnyebben feldolgozhatóvá téve azt érzékszerveink számára. A kisebb szerkesztéseknek kisebb körök, illetve magasabb hangok, míg a nagy volumenű bővítéseknek és módosításoknak nagyobb körök, illetve mélyebb hangok felelnek meg.

A "Listen to Wikipedia" a módosítások folyamát audiovizuális információvá alakítja át, amit az emberi agy sokkal könnyebben és főleg élvezetesebben tud feldolgozniA "Listen to Wikipedia" a módosítások folyamát audiovizuális információvá alakítja át, amit az emberi agy sokkal könnyebben és főleg élvezetesebben tud feldolgozni

Az igazán érdekes az, hogy az így létrejövő audiovizuális adatfolyam egyben egy művészeti alkotás is, amit viszonylag kellemes figyelni: a szerkesztések sorozata ugyanis gyakorlatilag egy dallamot, ill. a képernyőn pedig egy érdekes vizuális ábrát teremt, eredményez.

A Wikipedia szféráinak zenéit ide kattintva lehet elkezdeni hallgatni ill. figyelni.