A Microsoft kedden nyilvánosságra hozta, hogy ilyen módon és áron tudnak majd a felhasználók hozzájutni Windows 8-as rendszere hamarosan megjelenő, frissített változatához. Ezek szerint a korábban Windows Blue néven is emlegetett Windows 8.1 legolcsóbb kiadása az Egyesült Államokban 119 dolláros - Európában vélhetően 119 eurós (kb. 35 ezer forintos) - áron fog a boltokba kerülni, bár a Pro változatért már közel kétszer ennyit kell majd fizetni. Ez gyakorlatilag a Windows 8 jelenlegi árával egyezik.

Mindez természetesen csak az új felhasználók ill. azon esetekben lesz igaz, amikor valaki egy új gépre telepíti a Windows 8.1-et. A korábban a Windows 8-at megvásárolók vagy arra legálisan frissítők ugyanis a Microsoft korábbi ígéretének megfelelően ingyenesen tölthetik majd le a frissített rendszert, október 17-ének délutánjától kezdődően.

A Windows 8.1 ilyen dobozokban fog a boltokba kerülniA Windows 8.1 ilyen dobozokban fog a boltokba kerülni

Azok, akik mégis kénytelenek lesznek a Windows 8.1-et rendszert megvásárolni, a pénzükért cserébe immár online és a boltokban is ún. "teljes verziót" kapnak majd. Ez utóbbi azt jelenti, hogy - szemben az eddig árult Windows 8-cal - a szoftver telepítése nem fogja egy korábbi Windows meglétét igényelni. Ha mégis van ilyen a gépen, akkor azok közül már csak a Windows 7-tel fog tudni mit kezdeni a Windows 8.1, ami - megint csak a Windows 8-cal szemben - már nem lesz telepíthető a Windows XP vagy Vista nevű kiadásaira, a beállítások és az alkalmazások megőrzése mellett.

Azok a felhasználók, akik a "sima" Windows 8.1-cel szerelt gépet vásárolnak majd az idei év hátralévő részében a Pro változatra plusz 100 dollár kifizetéséért cserébe utólag is áttérhetnek majd, a Media Center kiegészítőcsomagot pedig 10 dollárért fogja letölthetővé tenni számukra a Microsoft.