A napokban egy kutatócsapatnak sikerült rálelnie egy korábban már elveszettnek hitt időkapszulára, amelyben többek között az Apple egykori legendás alapítója és vezetője, Steve Jobs is elhelyezett egy a rajongók körében szintén ikonikusnak számító tárgyat. A még három évtizeddel ezelőtt lezárt, több mint 4 méter hosszú tartályt eredetileg 2000-ben szerették volna kiásni - de akkor nem találták meg.

Az időkapszulát még 1983-ban, az akkor megrendezett Nemzetközi Design-Konferencia (IDCA) végén ásták el Aspen mellett, tartalmát pedig értelemszerűen a konferencia résztvevői által szolgáltatott - akkoriban modernnek számító - tárgyak és tervek képezték.

Az elveszettnek hitt időkapszula felkutatása nem volt egyszerű feladat az időközben lezajlott terepátrendezések miattAz elveszettnek hitt időkapszula felkutatása nem volt egyszerű feladat az időközben lezajlott terepátrendezések miatt

Ezek között volt egy számítógépes egér is, amelynek különlegessége, hogy azt Steve Jobs az akkor új Apple Lisa számítógép bemutatóján használta fel az almás gép és operációs rendszere akkoriban szintén újdonságnak számító képességei demonstrálására.

Végül a National Geographic Kincsvadász-csapata bukkant ráVégül a National Geographic Kincsvadász-csapata bukkant rá

Az eredeti tervek szerint a henger alakú - leginkább egy csővezetékre hasonlító - időkapszulát 2000-ben kellett volna kiásni, ez azonban akkor nem sikerült, miután az időközben a neki otthont adó területen lezajlott terep-átrendezések miatt a kapszulát egyszerűen nem találták meg. Végül utóbbira a napokban a National Geographics "Kincsvadászok" (eredeti címén "Diggers") nevű sorozatában is szereplő kutatócsapatnak sikerült ráakadnia és előhoznia.

A hatos csomag sört állítólag kifejezetten a majdan az időkapszulát kiásó - és vélhetően abba kifáradt - munkások számára helyezték el a hengerben annak 1983-as összeállítóiA hatos csomag sört állítólag kifejezetten a majdan az időkapszulát kiásó - és vélhetően abba kifáradt - munkások számára helyezték el a hengerben annak 1983-as összeállítói

A legendás egéren kívül egyébként a csapat többek között a Vogue magazin egy 1983-as példányát, egy Rubik-kockát és egy hatos csomag sört is talált az időkapszulában, aminek tartalmát pontos katalogizálást követően vélhetően egy kiállítás keretében fogják majd bemutatni.