Miután a napokban fény derült rá, hogy a Samsung legújabb phabletje, a Galaxy Note 3 a korábbiakhoz hasonlóan manipulálja a teljesítménytesztek eredményeit, az AnandTech elvégzett egy átfogó tesztet a rendelkezésére álló készülékekkel annak megvizsgálása érdekében, hogy milyen elterjedt ez a módszer. Az eredmények tanúsága szerint szinte az összes vizsgált gyártó készülékében megfigyelhető volt hasonló csalás, amelynek célja a benchmarkokban történő jobb pontszám elérése volt.

Bár a legkiforrottabb - azaz a legtöbb sebességmérő programot megtévesztő - trükközést a Samsung Galaxy készülékei: a Note phabletek, a Tab táblagép és az S4 okostelefon esetében tapasztalták az oldal munkatársai, hasonló célú manipuláció az LG G2, a HTC One és One Mini, valamint az ASUS Padfone Infinity készülékein is megfigyelhető volt. Utóbbiak csak abban különböztek a Samsung kütyüjeitől, hogy kevesebb benchmark programot ismertek fel, de amit sikeresen azonosítottak, azok esetében ők is mesterségesen felpörgették az órajeleket vagy bekapcsolták az inaktív magokat a jobb eredmények érdekében.

A legtöbb benchmarkot a Samsung készülékei verik át, de az ASUS, a HTC és az LG telefonjai és tabletjei is csalnak ha tudnakA legtöbb benchmarkot a Samsung készülékei verik át, de az ASUS, a HTC és az LG telefonjai és tabletjei is csalnak ha tudnak

A vizsgált készülékekből egyedül a Motorola Moto X és Razr i modelljei, a Google Nexus 4 és 7 okostelefonja és táblagépe, valamint az Nvidia Shield játékgépe voltak azok, amik esetében nem sikerült hasonló manipulációnak nyomára bukkanni. Ez egyébként nem jelentett komoly hátrányt utóbbiak számára, a trükkös túlhajtás ugyanis a legtöbb esetben csak pár százalékkal vezetett jobb eredményhez a benchmarkok méréseiben, ami legfeljebb tökéletesen azonos paraméterekkel rendelkező modellek esetében dönthetett egyik vagy másik gyártó javára.

Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy nem korrekt a viselkedés a gyártók részéről, illetve, hogy a teszt eredményei szerint a legjobb a benchmarkok pontszámaiban nem bízni. Ehelyett érdemesebb inkább a készülékek egyéb, nem hamisítható jellemzőire helyezni a hangsúlyt a vásárláskor, és a sebességmérések eredményeit csak egy faktorként figyelembe venni a sok egyéb jellemző közül.