A Google mobilos rendszere, az Android biztonságosabb, mint Apple-től származó társa, az iOS, amely többek között az iPhone-okat is hajtja - állítja Eric Schmidt, a keresőóriás korábbi vezetője, jelenlegi igazgatótanácsi tagja. Schmidt a két operációs rendszerrel kapcsolatos véleményének egy a napokban megrendezett vitakonferencián adott hangot, ahol a beszélgetés vezetője ennek ellenkezőjét sugallta.

"Ha azt hallja az ember, hogy Android, akkor az emberek azt mondják: várjunk csak, az Android nem biztonságos", közölte David Willis, a Gartner mobilos elemzője a beszélgetés során - mire a Google elnöke segített gyorsan leszögezni ezzel ellentétes álláspontját. "Nem biztonságos? Hiszen biztonságosabb, mint az iPhone", jelentette ki egyértelműen Schmidt.

Eric Schmidt szerint az Android biztonságosabb, mint az iPhoneEric Schmidt szerint az Android biztonságosabb, mint az iPhone

Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a Google korábbi első embere ezt általánosságban értette, vagy például az Android újabb verzióiban bevezetett biztonsági jellegű fejlesztésekre gondolt. Az Android 4.3 például több az SELinux-ból átvett, a platform általános biztonságát jelentős mértékben erősítő újítással, valamint egy új kulcskezelő rendszerrel és az alkalmazásokat azok telepítése közben vírusok ill. kártevők után átkutató csomaggal érkezik. Utóbbi a független - tehát a Google által ellenőrzött Play Store-on kívüli - forrásokból származó programok esetében is képes megvédeni a telefont az egyértelműen rosszindulatú kódoktól.

Ezen kívül a Google a közelmúltban egy olyan fejlesztést is közzétett Androidhoz, ami lehetővé teszi a rendszerével működő elveszett vagy ellopott készülékek megtalálását, ill. ha ez nem sikerül, akkor a rajtuk tárolt adatok letörlését távolról is. Hasonló szolgáltatás korábban az Apple is bevezetett, aki legújabb készülékébe az iPhone 5s-be pedig egy ujjlenyomat-olvasót is beépített. Ugyanakkor utóbbit már napokkal a telefon piacra dobása után feltörték és biztonsági szakértők is használata ellen szólaltak fel.