A Microsoft a napokban frissítette termékciklus ütemtervét, amiből többek között kiderül, hogy a cég viszonylag rövid ideig tervezi csak támogatni jelenlegi legújabb rendszerét, a Windows 8-at. A redmondi konszern ugyanis csak 2015 végéig - tehát a termék bemutatását követő harmadik évig - akar kiadni javításokat és frissítéseket a rendszerhez, amit követően a felhasználók védtelenek maradnak majd a hackerek támadásaival szemben.

Legalábbis akkor, ha nem váltanak át a szóban forgó időpontig a Windows 8 ezen a héten elérhetővé váló frissített kiadására, a Windows 8.1-re, aminek - illetve ami mindenkori frissített változatának - támogatását a Microsoft egészen 2023-ig fogja biztosítani. Az áttérés a Windows 8 jelenlegi, jogszerű felhasználói számára teljesen ingyenes lesz, a boltokban pedig hamarosan már csak az új rendszerrel szerelt gépeket lehet majd megvásárolni.

Az egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy a felhasználók jelentős része ragaszkodna a Windows 8-hoz a Windows 8.1-gyel szemben, annak ellenére, hogy utóbbi viszonylag jelentős változásokat hoz a rendszer működésébe. Ennek oka az, hogy a módosítások legnagyobb része a felhasználók által leggyakrabban panaszolt problémákat orvosolják majd, mint például a Start gomb eltűnése vagy az éles váltás a hagyományos és a modern felület között.