Bár a Microsoft már a mai napon, nem egészen egy évvel az eredeti rendszer kiadása után széles körben is elérhetővé fogja tenni a Windows 8 első átdolgozott kiadását, a Windows 8.1-et, az operációs rendszer következő frissítésére ennél vélhetően többet kell majd várni. Legalábbis ezt állítja belsős forrásokra hivatkozva a ZDNet magazin, amelynek értesülései szerint a következő jelentős Windows-frissítés legkorábban csak 2015-ben jelenhet majd meg.

Az egyelőre még ismeretlen nevű és verziószámú rendszer a hírek szerint végre egyesíteni fogja a hagyományos Windows és a Windows Phone vonalat, amelyek között így vélhetően még az eddigieknél is egyszerűbb lesz az átjárás a felhasználók, az adatok és persze az alkalmazások számára. A Microsoft már korábban bejelentette, hogy egységesíteni kívánja platformjai jelenleg még jelentős mértékben elütő fejlesztési modelljeit, de a cég ezen túlmenően egy közös boltban is egyesíteni a jelenleg még különálló alkalmazás-piactereket is.

A végső cél természetesen az lenne, hogy a felhasználók minden eszközön és helyzetben, minden Windows platformon képesek legyenek ugyanazokat a programokat használni - a mobiloktól kezdve a táblagépeken át egészen az asztali masinákig és a szerverekig.

A Microsoft ugyanakkor egy kisebb - ezirányú jelentős fejlesztéseket vélhetően még nem tartalmazó - frissítést is ki tervez adni a Windows 8.1-hez, aminek megjelenésére valamikor 2014 tavaszán lehet majd számítani.