A Microsoft hamarosan kiadásra kerülő új konzolján, az Xbox One-on közvetlenül is lehet majd futtatni az eredetileg Windows 8-ra íródott programokat. Legalábbis ezt állítja a Dell az új játékgépnek szentelt termékoldalán, ami szerint "minden kedvenc Windows 8-as alkalmazásunk futhat és szinkronizálható lesz majd az Xbox One-nal".

Bár a koncepció megfelel a Microsoft által az elmúlt hónapokban meghirdetett "egy Microsoft" stratégiában megfogalmazottaknak és a cég operációs rendszereinek egységesítésére és összevonására irányuló törekvéseivel is egybe esik, mégis érdemes fenntartásokkal kezelni azt. Redmond maga ugyanis az új játékgépéről eddig kiadott anyagaiban soha, egyetlen szóval sem említette, hogy Xbox One közvetlenül lesz majd képes a Windows 8-as alkalmazások futtatására - pedig ez éppen elég fontos lenne ahhoz, hogy külön is felhívja rá a figyelmet.

A Dell oldala egyértelműen a Windows 8 és az Xbox One közötti átjárásról beszél - ez azonban vélhetően a konzol piacra kerülésekor ténylegesen még nem lesz megoldott ebben a formábanA Dell oldala egyértelműen a Windows 8 és az Xbox One közötti átjárásról beszél - ez azonban vélhetően a konzol piacra kerülésekor ténylegesen még nem lesz megoldott ebben a formában

Így elképzelhető, hogy a Dell nem is pontosan arra gondolt, amit a szövegben állít, vagy hogy a cég az oldalt összeállító munkatársa egyszerűen tárgyi tévedésbe esett. Az ugyan nem kizárt, hogy az Xbox One-on is elérhető lesz majd számos, a Windows 8-ra is letölthető alkalmazás - de jelenleg úgy tűnik, hogy ehhez a programok készítőinek kvázi két különböző kiadást kell elkészíteniük: egyet Xbox One-ra, egyet pedig Windows 8-ra, és így technikai értelemben nem ugyanaz az app fut majd mindkét környezetben.

Persze az is lehet, hogy a Microsoft már annyira előrehaladott platformjai egységesítési koncepcióival, hogy az Xbox One esetében már valóban meg fogja tudni oldani a Windows 8-as alkalmazások futtatását - de sajnos jelenleg ez tűnik a kevésbé valószínűnek, még ha a későbbiekben valamilyen frissítés formájában szinte biztosra vehető lesz ennek megvalósítása is.

Az Xbox One az Egyesült Államokban és Európában alig egy hónap múlva kerül majd piacra, így legkésőbb akkorra biztosan el fog dőlni ez a kérdés is.