Az egész világot megfigyelő, a biztonsági szoftvereket széthekkelő és idegen országok vezetőit lehallgató NSA a hét végén az internetes kábel rossz végén találta magát. Hackerek ugyanis elosztott túlterheléses támadással pénteken elérhetetlenné tették az amerikai kémügynökség honlapját, az nsa.gov-ot.

Azt, hogy pontosan ki áll a támadás mögött egyelőre nem lehet tudni - azt ugyanis előre nem jelentették be. Utólag, több órával a támadás megkezdését követően ugyan Twitteren több személy is kétértelmű kijelentést osztott meg, amelyek az sejtették, hogy akár ők is állhattak az akció mögött, valójában azonban egyértelműen egyik sem vállalta fel a támadást - és ha megtette volna sem lehetnénk biztosak abban, hogy ez így volt.

Az NSA honlapja péntek délutántól kezdve vált elérhetetlenné, és még cikkünk írásakor is az voltAz NSA honlapja péntek délutántól kezdve vált elérhetetlenné, és még cikkünk írásakor is az volt

Mindenesetre az akció mögött mostanra szinte a világon bárki állhat, hiszen az elmúlt hónapok során kiszivárgott dokumentumokból kiderült, hogy gyakorlatilag nem volt és nincs olyan szervezet, cég és személy az egész földkerekségen, amit vagy akit az NSA ne tartana megfigyelés alatt, és akiről ne gyűjtene folyamatosan információkat. Mindezt a terrorizmus elleni harc nevében és úgy, hogy egyetlen bizonyított esetet sem tud felmutatni, amikor ténylegesen megakadályozott volna egy ilyent és csak egyetlen ártatlan életet is megmentett volna.

A támadás időzítése egyébként valószínűleg nem volt véletlen: szombaton ugyanis "Stop Watching Us" (azaz "Hagyjátok abba a megfigyelésünk!") névvel tüntetés ill. felvonulás fog zajlani Washingtonban az NSA botrányos tevékenysége ellen.

Frissítés: az esettel kapcsolatban az NSA először azt nyilatkozta az egyik nagy amerikiai TV-csatornának, hogy "vizsgálják az ügyet" és "egyáltalán nem zavarja" őket, hogy oldaluk megbénult. Később egy másik közleményben az ügynökség azt mondta, hogy a hiba "egy előre eltervezett frissítés során bekövetkezett probléma" következménye és "nem igaz, hogy hackerek áldozatává váltak" volna.