A napokban számos informatikai magazinban megjelent, hogy a Microsoft a közelmúltban csendesen beszüntette a Windows 7 forgalmazását - a hír azonban nem igaz. Egyrészt, mert új gépre előtelepítve tovább is lehet kapni a rendszert; másrészt pedig mert Redmond időközben módosította a dobozos változatra vonatkozó határidőt is, határozatlan időre kiterjesztve azt.

Ugyanis míg néhány nappal ezelőtt a Windows termékciklus oldalán a 7-es verzió dobozos kiadásának forgalmazásának befejezését jelző oszlopban 2013 október 30-i (tehát több mint egy hónappal ezelőtti) időpont szerepelt, az oldal most elérhető változatában már "később kerül meghatározásra" megjelölés látható a korábbi dátum helyén.

Az angol honlap legújabb változata szerint még nincs kitűzve a Windows 7 forgalmazása befejezésének időpontjaAz angol honlap legújabb változata szerint még nincs kitűzve a Windows 7 forgalmazása befejezésének időpontja

Legalábbis a Microsoft angol nyelvű honlapján; amivel szemben a magyar verzió továbbra is az október végi időpontot hozza. Ugyanakkor az új gépre előtelepített változatban történő forgalmazás leállításának időpontja még a magyar honlapon is 2014. október 30-ában van megjelölve, ami azt jelenti, hogy még közel egy évig hivatalosan is kerülhetnek majd az újonnan forgalomba hozott gépekre előtelepített formában a Windows 7 különböző kiadásai.

A magyar honlap eltérő információkat közöl, de még utóbbi szerint is legalább jövő ősz végéig lehet Windows 7-et venni, új gépre előtelepítveA magyar honlap eltérő információkat közöl, de még utóbbi szerint is legalább jövő ősz végéig lehet Windows 7-et venni, új gépre előtelepítve

A lényeg tehát, hogy a Windows 7 forgalmazása teljesen sem az angol, sem a magyar Microsoft-honlap szerint nem került megszüntetésre; és ha a magyar változatban marad is az időpont, akkor is még jövő év őszéig biztosan lehet Windows 7-tel szerelt gépeket venni. Ugyanakkor bizonyos Windows 8 változatok licencszerződése is lehetővé teszi az operációs rendszer család korábbi verziójára történő visszatérést, az ún. downgrade-et - így még azon felhasználók közül is sokan jó ideig használhatják a Windows 7-et, akik amúgy már Windows 8 licencet vásároltak.

Viszont nekik is érdemes fejben tartani, hogy a Microsoft a jelenlegi tervek szerint csak 2015 januárjának közepéig biztosít majd ingyenesen frissítéseket a Windows 7-hez. Ezt követően a cég a működési hibákat nem, csak a biztonsági vonatkozással is rendelkező sebezhetőségeket foltozza majd be - azokat is "csak" 2020-ig, egy évtizeddel a rendszer eredeti változatának kiadása utánig.