A Mozilla által Servo kódnév alatt fejlesztett, a Firefox által jelenleg használt Gecko-t leváltani hivatott böngészőmegjelenítő-motor legkorábban csak az évtized második felében kerülhet majd stabil formában is a felhasználók kezébe - derül ki a cég ütemtervéből. Az új motor beépítésétől a Mozilla azt reméli, hogy segít majd böngészője számára a modern hardverekben rejlő teljesítmény kiaknázását lehetővé tenni, és a Firefox megjelenítési és működési sebességét jelentős mértékben gyorsítani.

A böngésző jelenlegi motorja, a Gecko egy közel másfél évtizeddel ezelőtti tervezés eredménye, amely időpont óta természetesen számos fejlesztésen ment keresztül, de alapjaiban nagyrészt változatlan maradt. Ennek megfelelően nem, illetve csak alig képes a modern hardverek gyorsítófunkcióinak kihasználására és a feldolgozás párhuzamosításával is komoly problémái vannak, ami miatt gyakran lassabban teljesít ugyanazon a gépen, mint modernebb társai a konkurens böngészőkben.

A Mozilla több párhuzamos projektben próbá gyorsítani a Firefox működésén. A Servo ezek közül a grafikus megjelenítést és a weblapok dokumentumstruktúrájának manipulálását gyorsíthatná fel - ha képes beváltani a hozzá fűzött reményeket.A Mozilla több párhuzamos projektben próbá gyorsítani a Firefox működésén. A Servo ezek közül a grafikus megjelenítést és a weblapok dokumentumstruktúrájának manipulálását gyorsíthatná fel - ha képes beváltani a hozzá fűzött reményeket.

A jelenleg pre-alpha - tehát rendkívül kezdetleges - állapotú Servo-tól a Mozilla az említett problémák megoldását várja, amit az fog lehetővé tenni, hogy az új motor tervezésénél már figyelembe vették a modern hardverek gyorsítóképességeit, illetve azt is, hogy jellemzően ma már igen sokmagos környezetben kell a böngészőknek teljesíteniük.

A Mozilla munkatársai egyébként a Servo motorral párhuzamosan egy ahhoz illeszkedő saját programozási nyelvet, a Rust-ot is kidolgozták és fejlesztik. Utóbbi állításuk szerint nem csak a böngésző belső működésében jut majd szerephez, de lehetővé fogja tenni a programozók számára, hogy a korábbiaknál könnyebben építhessenek nagyméretű, elosztott webes alkalmazásokat, amik biztonságosan és gyorsan tudnak majd futni a böngészőkben.

Az, hogy a Rust és a Servo ténylegesen milyen sebesség- és biztonságbeli változásokat tudnak hozni a webre, egyelőre még kérdéses. A velük működő első kísérleti Firefox-változatok vélhetően legkorábban 2015-ben válhatnak majd elérhetővé a felhasználók számára, a Gecko lecserélése azonban a jelenleg tervek szerint szóba sem jöhet 2016 közepe előtt.