[Kaspersky] A Kaspersky Lab 2014 januárjában megközelítőleg 200 000 egyedi mobil vírust gyűjtött össze, ami 34 százalékos növekedést jelent 2013 novemberéhez képest. Két hónappal korábban több mint 148 000 egyedi mintát rögzítettek.

A kiberbűnözők változatlanul az androidos mobil eszközökre összpontosítanak: a vállalat jelentése megállapította, hogy januárban meghaladta a 10 milliós határt a rosszindulatú androidos alkalmazások száma.

2014. január 30-án a Google Play hivatalosan 1 103 104 alkalmazást kínált. Azonban a nem hivatalos app áruházakban sokkal több alkalmazást is találhattak a felhasználók, amelyeknek nagy része valószínűleg kártékony vírus. A Kaspersky Lab immár 10 millió kétes eredetű alkalmazást azonosított, ami azt bizonyítja, hogy a kiberbűnözők egyre inkább használják a legálisnak tűnő Android szoftvereket rosszindulatú kódjaik terjesztésére

A mobil kártevők a platformok közötti megoszlása a Kaspersky szerint (Sonstige=Egyéb)A mobil kártevők a platformok közötti megoszlása a Kaspersky szerint (Sonstige=Egyéb)

A legtöbb esetben a rosszindulatú programok a felhasználók pénzügyi információit célozzák. Pontosan ez volt a helyzet például a Carberp trójai mobil verziójával, amely Oroszországból származott. Ez a vírus ellopja a felhasználók bejelentkezési adatait, miközben azokat egy bank szerverének küldik. A Kaspersky Lab szakértői szerint a legtöbb rosszindulatú androidos alkalmazást Oroszországban írják.

A mobil kártevők típusok közötti megoszlásaA mobil kártevők típusok közötti megoszlása

A fertőzések elkerülésére érdemes követni a vállalat szakértőinek biztonsági ajánlásait:

  • Ne aktiválja a "feljesztői üzemmódot" a készülékén
  • Ne telepítsen harmadik féltől származó applikációkat
  • Csak hivatalos csatornákból származó alkalmazásokat telepítsen
  • Ha telepít egy új alkalmazást, gondosan tanulmányozza, hogy az milyen jogokat kér
  • Használjon védelmi szoftvert