A Mozilla a tegnapi napon kiadta közismert nyílt forrású böngészőprogramja legújabb verzióját. Míg a szoftver április végén megjelent előző frissítése egy új felhasználói felületet hozott, a most kiadott Firefox 30 egy másik területen: a bővítményekén tesz rendet - aminek azonban sok felhasználó nem fog örülni.

Új verziójában a Mozilla böngészője ugyanis nemes egyszerűséggel letiltja az összes olyan bővítményt, ami az ún. NPAPI csatolófelület használja képességei kiterjesztésére. Bár a szóban forgó API-t még a Firefox egy korai őse, a Netscape Navigator vezette be, arra máig számos széles körben elterjedt kiterjesztés épít, köztük pl. a Skype, a McAfee webes víruskeresője és a játékok böngészős futtatásában szerepet játszó Unity Player is.

Az új Firefox azért tiltja le az NPAPI-tó használ bővítményeket, mert a Mozilla a csatolót hamarosan végleg eltávolítja a böngészőből - és így kívánja az ebből eredő problémákra felhívni a felhasználók figyelmét. Utóbbiaknak ugyanis jelenleg még lehetőségük van a letiltott bővítmények újbóli engedélyezésére a most megjelent verzióban, de jó lesz fejben tartaniuk, hogy ezzel csak némi időt nyernek - a szóban forgó kiterjesztések ugyanis várhatóan az idei év végén végleg megszűnnek majd működni a böngésző akkor megjelenő kiadásaiban.

Az érintett pluginek közül egyébként a legnépszerűbb néhányat (köztük a fent felsoroltakat is, illetve sem) a Firefox nem tiltja le, ami azonban nem változtat semmit azon, hogy hamarosan ezek sem lesznek már kompatibilisek a böngésző újabb kiadásaival. Ugyanakkor itt számítani lehet arra, hogy az említett szoftverek gyártói frissítéseket adnak majd ki belőlük, amik már az újabb, továbbra is támogatott csatolót használják majd funkcióik megvalósítására.

A problémát sajnos a Firefox régebbi verzióin maradással sem lehet (vagy inkább érdemes) orvosolni, a böngésző legújabb verziója ugyanis hét darab sebezhetőséget - köztük öt darab kritikus sérülékenységet - javított, amik értelemszerűen kihasználhatók maradnak a hackerek számára a frissítéseket letiltó felhasználók gépein.