A hét elején az orosz hatóságok elbontatták azt, a még 2013-ban állított alkotást, ami egy óriási iPhone formájában próbálta volna megörökíteni az Apple-alapító Steve Jobs emlékét. Minderre Tim Cook, az almás vállalat új vezetője, és egy a napokban tett kijelentése miatt került sor.

Cook ugyanis múlt héten nyilvánosan is bevallotta, hogy meleg, illetve, hogy büszke is erre. A hatályos orosz törvények ugyanakkor tiltják a "meleg propagandát" - a hivatalnokok szerint pedig Cook nyilatkozata átértékeli a Jobs-emlékmű jelentését is, ami így már törvénybe ütközővé vált általa. Ezért a napokban "a gyermekek és a hagyományos családi értékek védelme érdekében" elrendelték az emlékmű elbontását.

Az emlékművet alig kicsit több, mint egy évvel ezelőtt avatták fel Szentpétervár technológiai parkjábanAz emlékművet alig kicsit több, mint egy évvel ezelőtt avatták fel Szentpétervár technológiai parkjában

Az alkotás ellen egyébként már korábban is több panaszt nyújtott be egy helyi kommunista szervezet, ami szerint az túl "fallikus" volt, és mert szerintük Steve Jobs rajta megjelenő arca "félelmet kelt a gyerekekben és a diákokban".

A legsúlyosabb - sőt, vélhetően a döntő - vád az ügyben ugyanakkor inkább az lehetett, ami szerint az emlékmű megvalósítása "az amerikai életstílus felsőbbrendűségét szimbolizálja" - és ami nyilván egy ezen a téren több mint fél évszázada ideológiai háborúban lévő, az utóbbi időben ráadásul egyre nacionalistábbá váló Oroszországban főbenjáró bűnnek számít.