Bár az Apple esetében nem mondható szokatlannak, hogy kiderül: a cég marketing részlege által terjesztett információk homlokegyenest ellentmondanak a valóságnak, a héten a cég még élő társalapítójának mégis sikerült egy különösen nagy "valóságtorzítást" leleplező-bombát robbantania. Steve Wozniak ugyanis egy interjújában kerek perec kijelentette: ordas kamu volt a sztori, ami szerint az almás vállalkozás egy garázsból elindulva nőtt volna a világ legértékesebb vállalatává.

A legendás történet szerint a két alapító: Steve Jobs és Steve Wozniak előbbi szüleinek garázsában indította el az almás vállalkozást, és itt tervezték meg és készítették el első gépeiket, minek után ekkor még egy iroda bérlésére sem volt pénzük. Wozniak szerint azonban a sztoriból egy szó sem igaz, és soha semmilyen Apple gép sem készült az inkriminált melléképületben.

Steve Jobs és Steve Wozniak 1977 környékén, az első Apple II gépek egyikévelSteve Jobs és Steve Wozniak 1977 környékén, az első Apple II gépek egyikével

"A garázs csak egy mítosz. Nem terveztünk ott semmit, nem ott készítettük a dobozokat, a prototípusokat, de még a termékterveket sem ott állítottuk össze. Egyszerűen semmilyen gyártás nem folyt ott. A garázsnak igazából nem volt semmilyen szerepe [az Apple történetében]", nyilatkozta az alapító egy a BusinessWeek magazinnak a napokban adott interjújában, aki szerint csak kikapcsolódni jártak össze Jobs-szal a gépkocsitárolóba.

Wozniak elmondása szerint az első Apple gépeket a garázs helyett valójában akkori főmunkahelyén, a HP-nél tervezte meg, majd forrasztotta és szerelte össze, kvázi fusiban. Az Apple I sikerét követően aztán Mike Markkula multimilliomostól kaptak 250.000 dolláros befektetést és tőkét, amiből már egy saját irodába tudtak költözni Cupertino-ban. De a legendás garázsban valójában soha nem folyt semmilyen, az Apple-lel és termékeivel közvetlenül összefüggésbe hozható munka.

Wozniak lelepezése nem csak az Apple legendájának újabb elemét rombolja le és Steve Jobs lódításainak újabb példáját szolgáltatja, de minden bizonnyal kellemetlen meglepetés Los Altos városka számára is, ahol a garázs található. A kaliforniai település ugyanis tavaly pont azért avatta műemlékké a szóban forgó épületet, hogy így ismerje el annak az Apple cég történetében betöltött fontos szerepét. Amije az előbbiek szerint nem is volt neki.