Aki ma reggel próbálta meg a napi rutin részeként felhívni Facebook üzenőfalát vagy Instagram folyamát, az furcsa meglepetésben részesülhetett. Az említett közösségi oldalak ugyanis jó eséllyel nem voltak elérhetők számára, vagy legalábbis hibaüzenetet jelentítettek meg a várt tartalmak helyett.

Bár a mindkét szolgáltatást üzemeltető Facebook egyelőre mélyen hallgat az ügyről, mások jelentkeztek, hogy magyarázattal tudnak szolgálni a kiesése. A Lizard Squad hackercsoport ugyanis Twitteren magára vállalta a kiesés miatti felelősséget, azt állítva, hogy egy általuk indított támadás állt a Facebook és az Instagram mellett állítólag a Tindert, az AIM üzenőszolgáltatást és a Hipchat-et is érintő üzemzavar mögött.

Irónikus módon maga a Lizard Squad is jelen van a Facebook-onIrónikus módon maga a Lizard Squad is jelen van a Facebook-on

A dolgot egyelőre nem kell feltétlenül készpénznek venni, hiszen hackercsoportok esetében gyakran előfordul, hogy valami nagy horderejű támadást magukra vállalnak akkor is, ha valójában nem ők követték el azt - annak érdekében, hogy így próbálják renoméjukat növelni. Ugyanakkor a hackercsoport a karácsony környéki, a Microsoft Xbox és a Sony PlayStation hálózatát is érintő üzemzavar esetén is azt állította, hogy az nekik volt köszönhető - és a két érintett cég ezt azóta sem cáfolta.

Ugyanakkor a szóban forgó támadás rosszul sült el a Lizard Squad számára, miután a kiberalvilág egyes frakciói akkor ellene fordultak - nyilván azért, mert egy részük maga is szeretett volna játszani a szóban forgó időszakban. Az még nem egyértelmű, hogy a csoport hasonló retorzióra számíthat -e a Facebook és az Instagram megakasztása miatt, amelyek ma reggeli üzemzavarának időtartama ugyanakkor nem volt összehasonlítható az említett korábbi incidensével.

Az érintett közösségi oldalak működése egyelőre úgy tűnik, hogy helyreállt.

Frissítés: a Facebook időközben nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, azt állítva, hogy az üzemzavart nem harmadik felek, hanem a cég saját munkatársai okozták, mert elbaltáztak valamit. Hát, mi nem vagyunk biztosak benne, hogy ennek jobb kicsengése van így, mint ha azok tényleg azért akadoztak volna, mert megtámadták őket.