A hét közepén vált ismertté, hogy a Google minden bejelentés nélkül, szinte titokban új verziót adott ki mobilos operációs rendszeréből. Az Android 5.1 néhány ún. a feltörekvő piacokra (India, Indonézia, stb.) szánt, belépő szintű Android One mobilon bukkant fel, amikre online frissítés formájában érkezett meg.

Mivel a Google egyelőre hivatalosan semmit sem árult el az új rendszerről, így jelenleg pontosan nem lehet tudni, hogy milyen változásokat tartalmaz az Android 5.0-hoz képest. Azok, akik készülékén már az új rendszer van arról számoltak be, hogy az egy némileg megváltozott Material Design színpalettával érkezik, valamint az 5.0-ból anno eltűnt csendes mód is elérhető benne.

Egyes Android One készülékeken már ott van az 5.1, annak ellenére, hogy a Google hivatalosan még be sem jelentette kiadásátEgyes Android One készülékeken már ott van az 5.1, annak ellenére, hogy a Google hivatalosan még be sem jelentette kiadását

Azt, hogy az Android 5.1 mikor válik majd elérhetővé más mobilokra is, egyelőre nem lehet tudni. A Google hagyományosan saját Nexus készülékeire adja ki elsőként operációs rendszere új kiadásait - ami ugyan a jelek szerint most nem így volt, de ennek ellenére vélelmezhető, hogy utóbbiak lehetnek a következők, amik megkapják majd azt.