[Google] A moszkvai Nagyszínház - orosz nevén Bolsoj Színház - Oroszország egyik szimbóluma. Látogatók ezrei érkeznek a világ minden szegletéből Moszkvába azért, hogy lássák a méltán ünnepelt orosz balett előadásait és olyan világhírű operákat hallgassanak mint Glinka, Rimszkij-Korszakov, Verdi és Wagner, valamint Mozart és Strauss művei. A Bolsoj Színházban olyan zeneszerzők vezényeltek mint Csajkovszkij és Rachmaninoff, olyan operaénekesek léptek fel mint Saljapin, és Lemesev, valamint olyan balettművészek táncoltak mint Maximova és Vasiliev.

A Google Kulturális Intézetének oldalán virtuális sétára indulhatnak az internetezők a moszkvai Bolsoj Színházban: megnézhetik az épület egyedülálló termeit, felléphetnek a világ egyik leghíresebb színpadára és benézhetnek a zenekari árokba is. A virtuális séta mellett az oldalon további kiállításokat állítottak össze: az érdeklődők válogatást láthatnak a moszkvai Nagyszínház jelmezeiről és XIX-XX. századi életképeiről is.

Bolsoj Színház - NézőtérBolsoj Színház - Nézőtér

A Bolsoj Színház virtuális bejárásához elég a Google Térkép Street View nézetén vagy a Google Kulturális Intézetének oldalán rákeresni a moszkvai intézményre. Az előtérben látható csempék pontos másolatai a XIX. századi eredetinek. Érdekesség, hogy mind a mai mind az eredeti burkolatot ugyanaz a cég készítette. Az antik lépcsősoron felsétálva az internetezők összehasonlíthatják a mai csempéket a két évszazaddal ezelőtti eredetikkel.

A virtuális séta mellett három - összesen 171 tárgyat bemutató - kiállítás is megtekinthető a Google Kulturális Intézetének oldalán. Az internetezők először láthatják a Bolsoj Színház jelmezeit és a Bolsoj Színház Múzeum fotógyűjteményét is megnézhetik, amely a színház életének izgalmas pillanatait mutatják be a XIX-XX. század fordulóján.

A moszkvai Nagyszínház virtuális tárlatában egy különálló kiállítás szól a színház rendkívüli művészéről, Fyodor Fedorovsky-ról, akinek a színház számos ismert előadásának látványeleme és kelléke fűződik a nevéhez. A Boris Godunov és A cár felesége című operákban még ma is használják színpadi dekorációit.