Bill Gates a tavalyi évben percenként keresett annyi pénzt, amennyit egy átlagos magyar polgár a teljes éven át - derül ki a Forbes a világ leggazdagabb milliárdosait rangsoroló listájának legújabb, hétfőn publikált kiadásából. Ez utóbbi szerint ugyanis a Microsoft alapítója és egykori első embere az elmúlt egy évben 3.2 milliárd dollárral lett gazdagabb tavalyi eredményéhez képest.

Gates-nek így 79.2 milliárdosra nőtt vagyonával sikerült megőriznie első helyét a listán, annak ellenére is, hogy a nyomában loholó Carlos Slim-nek még nála is többel: 5.1 milliárd dollárral sikerült 77.1 milliárd dollárosra gazdagodnia. A pálmát ugyanakkor a lista jelenlegi harmadik helyezettje, a tőzsdemogulként számon tartott, jelenleg 72.7 milliárd dollárra értékelt Warren Buffet viszi el, aki 14.5 milliárdos (percenként 7.5 millió forintos) vagyonnövekményével jobban keresett, mint Gates és Slim együttesen.

A világ leggazdagabb embereinek listája, a Forbes szerintA világ leggazdagabb embereinek listája, a Forbes szerint

Larry Ellison, az Oracle alapítója és elnöke idén is ötödik lett, bár ő is közel 5 milliárdot keresett rá meglévő vagyonára az elmúlt évben, Jezz Bezos, az Amazon alapítója és vezetője pedig 15. helyre jött fel, bár csak 2.8 milliárdot keresett. Idén közvetlenül mögé sorolt be Mark Zuckerberg, a Facebook kitalálója és elnöke, aki ugyani 5 milliárdot keresett tavaly pluszban, de még így is csak 16. lett.

Az év nagy vesztesei a Google alapítói: Larry Page és Sergey Brin lettek, akik 17. és 19. helyükről a 19. és 20. helyre csúsztak le, miután mindketten 2 milliárd dollárnál is többet vesztettek vagyonukból egyetlen év alatt. Sajnálni azért nem kell őket, mert 29 milliárd körüli megtakarításaikból az elkövetkező 50 éven át ha másodpercenként 100.000 forintot elvernének, akkor is maradna még bőven nekik, amit utódaikra hagyhatnának.