A Google hétfőn hivatalosan is bejelentette az Android legújabb, 5.1-es verziószámot viselő frissítését. A mobilos rendszer új kiadása - amelynek érkezéséről és részleteiről a PC Fórum már február elején beszámolt - többek között dual-SIM támogatást, egy új eszközvédelmet és HD minőségű hanghívásokat kínál újdonságként.

Bár egyes Androiddal érkező telefonok eddig is képesek voltak egynél több SIM kártyát is kezelni, ennek támogatását eddig pluszban kellett a rendszerbe építeniük a gyártóknak. Az új verzió ezzel szemben már helyből, rendszerszinten támogatja a több kártya kezelését - pl. híváskor megkérdezi, melyiken keresztüls szeretnénk azt indítani. A rendszer így kényelmessé teszi például a mobil megosztását a családtagok között, vagy a különböző hálózatokon érvényes hívástarifák előnyös kihasználását.

Az Android 5.1 már helyből támogatja a több SIM kártya kezelését isAz Android 5.1 már helyből támogatja a több SIM kártya kezelését is

Egy másik érdekes újítás a Device Protection bevezetése, ami lényegében az illetéktelen használattal szemben hivatott megvédeni a készülékeket - megint csak rendszerszinten. Az új védelmi mechanizmus nem engedi meg a telefon használatát még akkor sem, ha egy ún. factory resetet hajtanak végre a mobilon - egészen addig, amíg a jogos felhasználó be nem jelentkezik a készülékről a Google fiókjába.

A HD minőségű hangkapcsolatot egy apró kis ikon jelzi a hívás közbenA HD minőségű hangkapcsolatot egy apró kis ikon jelzi a hívás közben

A Google az újítások között harmadikként a HD minőségű hanghívásokat emelei ki, amik azonban csak egyes, ezt támogató eszközökön (pl. Nexus 6) érhetők el, illetve csak akkor, ha a mobilszolgáltató is támogatja ezt. Ezen kívül az új rendszer egyszerűbbé teszi a feljelentkezést a Wi-Fi hálózatokra, a Bluetooth eszközök pedig már közvetlenül a gyorsbeállítások panelről is kezelhetők benne.

Az Android 5.1 egyelőre csak a Google saját eszközeire: a Nexus 5-re, 7-es és 10-re érhetők el - de vélhetően az év hátralévő részében számos más gyártó is kiadja majd azt frissítésként a saját mobiljaihoz és táblagépeihez is.