Bár a széles körben elterjedt mítosz szerint Steve Jobs géniusza volt az, ami sikerre vitte az Apple termékeit és megalapozta a vállalat sikerét, ez a valóságtól ennél távolabb nem is lehetne. Nagyjából így lehetne összefoglalni az almás konszern másik egykori alapítójának - nem mellesleg a cég első gépei mögötti valódi géniuszt képező - Steve Wozniak egy a napokban adott interjújának lényegét.

A kiváló mérnöki képességei mellett őszinteségéről és közvetlenségéről ismert "Woz" Orlando-ban adott interjút egy 14 éves lánynak, aki többek között az Apple korai történetéről kérdezte őt. Az alapító igen részletes és pontos válaszaiból pedig kiderült, hogy bizony Steve Jobs-nak gyakorlatilag semmi szerepe nem volt az almás vállalat első pár gépének létrehozásában.

"Steve Jobs-nak egyáltalán semmi köze nem volt az Apple I és az Apple II tervezéséhez, beleértve a nyomtatóillesztést, a soros csatolót, a floppy meghajtókat és minden más dolgot is, amiket a számítógépek fejlesztése érdekében kitaláltam. Soha semmit nem tervezett hardvermérnökként, és a szoftverekhez sem értett", mondta Wozniak.

"Ő fontos akart lenni, és a fontos emberek mindig az üzletemberek. Ezért ő az akart lenni. Egyébként az Apple II volt az Apple egyetlen sikeres terméke az első tíz évében - azzal pedig már az előtt elkészültem, teljesen egyedül, hogy Steve Jobs egyáltalán tudott volna a létezésről", rontotta le a leplet az egykori alapító társa szerepéről (illetve annak teljes hiányáról) a cég korai termékeiben.

Wozniak ugyanakkor elismerte, hogy társulása Jobs-szal elengedhetetlen volt a siker érdekében. "Nagyon fontos, hogy ha te magad nem vagy üzletember, akkor találj valakit, aki viszont az", magyarázta az alapító, aki szerint hiába alkot valaki valami kiválót, ha azt nem sikerül értékesíteni is, akkor nem tesz szolgálatot a világnak vele.