Bár a modern okostelefonok egyikében-másikában már fantasztikus mennyiségű tárhely áll rendelkezésre az adatok tárolására, azért vannak akiknek ennek ellenére rendszeresen sikerül elfogyasztaniuk azt. Nekik jöhet jól a Google Photos alkalmazásának a héten kiadott frissítése, ami egy egyszerű módszerrel segít ismét némi szabad tárolókapacitáshoz jutni a készülékeken.

Az új, tárhely-felszabadító Asszisztens funkció ugyanis felajánlja, hogy törli a készülékekről azoknak a fotóknak a helyi kópiáit, amiket az alkalmazás korábban már a felhőbe (is) elmentett. Így az azok által elfoglalt hely a mobilon felszabadul, bár a képek igény esetén továbbra is elérhetők maradnak, a Photos online tárhelyén.

Az új Photos segít némi szabad helyet keríteni a mobilokonAz új Photos segít némi szabad helyet keríteni a mobilokon

A törlésből a felhasználó folyamatos internet-kapcsolat mellett semmit sem vesz észre, mert ilyenkor a Photos automatikusan letölti a képet újra a telefonra, ha azt az illető ismét elő szeretné hívni. Probléma csak internet-lefedettség hiányában adódhat, amikor is értelemszerűen csak azok a képek maradnak elérhetők, amik a mobilon magán is rendelkeznek egy helyi másolattal.

A Photos új szolgáltatása egyébként figyel arra, hogy csak a 30 napnál régebbi fotók helyi másolatait törölje a készülékekről, amikre vélhetően már csak kis eséllyel lesz szüksége a felhasználóknak. Ugyanakkor a frissen lőtt képek, amiket esetleg szívesen mutogat az azok elkészültét követő napokban vagy hetekben az illető pl. barátainak, biztosan helyben is megmaradnak.

A Google szerint az új, tárhely-felszabadító Asszisztens funkcióval felvértezett Photos app az elkövetkező napokban kerül majd fel az Android mobilokat használók készülékeire, akik az alkalmazás Beállítások menüpontjából hívhatják majd elő azt. Az újítás a Photos iOS-es változatába is készül már, de csak később fog megérkezni.