Fantasztikus év volt a számítástechnikában az 1985-ös, mert számtalan érdekes, napjainkat is meghatározó újdonságot mutattak be ebben az évben. Ezek között volt a Windows első kiadása is, ami szintén ebben az évben - méghozzá november 20-án - került kiadásra első, 1.0-es változatában.

A Windows 1.0 piacra kerülése sokéves fejlesztési folyamat és - főleg akkoriban - szokatlanul hosszú várakozás végére tett pontot. Bill Gates ugyanis már közel két évvel korábban, 1983 novemberében bemutatta a szoftvert, ami azonban végül csak 1985 novemberében került ténylegesen a boltokba.

A Windows 1.0-ban az ablakok még nem fedhették át egymást, csak egymás mellett lehettek. Itt például a fájlkezelő és a rajzolóprogram osztozik a képernyőn.A Windows 1.0-ban az ablakok még nem fedhették át egymást, csak egymás mellett lehettek. Itt például a fájlkezelő és a rajzolóprogram osztozik a képernyőn.

A Windows 1.0 még nem volt önálló operációs rendszer, hanem csak az MS-DOS egy grafikus felülete, ami viszont manapság már elképzelhetetlen korlátokkal érkezett. Ilyen volt például, hogy az alkalmazások ablakai nem fedhették át egymást, hanem csak egymás mellett jelenhettek meg - ami főleg az akkori, a maiakhoz képest szörnyen kicsi képernyőkön komolyan limitálta a rendszer használhatóságát.

Ezt - és a rendszer sok másik korlátját, illetve hátrányát - a Microsoft a későbbi kiadásokban aztán eltörölte, illetve orvosolta, valamint rendszerét számos új funkcióval vértezte fel. Ennek köszönhetően jutottunk el három évtized alatt az idén nyáron megjelent Windows 10-hez, ami bár a népszerűségei listákon jelenleg még nem vette át teljesen a stafétabotot elődeitől, de jó úton van efelé.