A karácsony előtt a mozikba kerülő új film nyomán ismét fellángoló Star Wars őrületbe immár a Google is bekapcsolódott. A keresőóriás weboldalait és alkalmazásait ugyanis elkezdték ellepni a jedi és sith témájú rejtett kis meglepetések - legalábbis azoknak, akik bekapcsolódnak egy, a cég által Az ébredő Erő kapcsán indított játékba.

Ehhez a felhasználóknak fel kell hívniuk a google.com/starwars oldalt, majd itt bejelentkezést követően választaniuk az erő sötét vagy világos oldala, a sith-ek vagy a jedi-k mellett. Ha ezt megteszik, a Google számos alkalmazásában megjelennek a választott oldalra utaló kisebb vagy nagyobb, rejtett vagy nyilvánvaló meglepetések és utalások.

A YouTube-on a lejátszó sávjának megjelenése alakul át lézerkard-szerűre. Színe a választott oldaltól függ.A YouTube-on a lejátszó sávjának megjelenése alakul át lézerkard-szerűre. Színe a választott oldaltól függ.

A Maps-ben például a pozíciónkat jelölő szimbólum - a kiválasztott oldal függvényében - egy X-szárnyúra vagy egy Tie fighterre változik át, a Gmail-ben és a Google keresőben pedig szintén a jedikre vagy sith-ekre jellemző képek kezdenek el feltűnni. A YouTube-on a videók navigációs sávjának megjelenése alakul át lézerkard-szerűvé, de az Inbox, a Naptár, valamint a Google Translate és a Waze felületei szintén részt vesznek az akcióban.

Legalábbis elméletileg - mert nekünk egy gyorsteszt során nem sikerült a változásokat kicsikarni a legtöbb elvileg érintett szolgáltatásból, pedig több eszközön is kipróbáltuk. A Google szerint az új élmény asztali böngészőben, andoidos mobilokon és táblagépeken, sőt iPad-en, iPhone-en és Chromebook-on is át kellene, hogy alakuljon a választott oldalnak megfelelően.

Egyébként akinél mégis így történik és megunja a dolgot vagy szeretné a másik oldalt is kipróbálni, az megteheti ezt. Ehhez a fent már linkelt weblapra kell ismét ellátogatnia, majd avartját középre vagy az erő másik oldalára áthúznia.