Alig pár nappal azt követően, hogy előrendelhetővé vált, végre kiderült, hogy mennyit is kell majd fizetni a Facebook virtuális valóság-sisakjáért. Az Oculus ugyanis a hét közepén közzétette weblapján Rift szemüveg kereskedelmi árát - ami komoly csalódást okoz az előzetes várakozásokhoz képest.

Az első meggyőző élmény nyújtó VR eszköz ugyanis jóval többe fog kerülni, mint amire a cég korábbi kommunikációja alapján lehetett következtetni. Egészen pontosan 700 eurót (kb. 220 ezer forintot) kell majd érte az európai felhasználóknak kicsengetniük - ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag egy középkategóriás PC árát kifizethetik majd az új eszközre.

A teljes Oculus Rift alapkészlet ezekből az elemekből fog állniA teljes Oculus Rift alapkészlet ezekből az elemekből fog állni

Ez jelentősen magasabb összeg annál, amire a szakma a cégtől kiszivárgott információk alapján számított. Ugyanakkor az Oculus alapítója a napokban - az akkor még ismeretlen - árról is közölte, hogy ez egy igen kedvezményes ajánlatnak tekinthető, mert ha profitot is szeretnének csinálni az eszközökön, akkor még ennél is jóval többe kellene annak kerülnie.

A végleges ár ismeretében mindenesetre meg lehet jósolni, hogy az Oculus Rift egyelőre nem fog tömegtermékké válni. A VR-re vágyó felhasználók egyetlen reménye az maradhat, hogy a konkurens gyártók valamelyike ennél jóval olcsóbb, de azért még elfogadható minőségű szemüveget dob majd piacra az év hátralévő részében, aminek megvásárlását így többen megengedhetik majd meg maguknak.

A szép summáért cserébe legalább szép dobozban fog a termék érkezniA szép summáért cserébe legalább szép dobozban fog a termék érkezni

Ugyanakkor reálisan érdemes azzal számolni, hogy a virtuális valóság élménye legkorábban csak az évtized vége felé fog mindennapos tömegtermékké, és minden PC-s számára megfizethető áron elérhetővé válni.