Bár a Microsoft a Windows XP "sima", asztali változatait már évekkel ezelőtt nyugdíjba küldte, bizonyos verzióihoz máig támogatást nyújtott. Szó szerint - Redmond ugyanis a mai napon ad ki utoljára foltokat nem csak a Windows 8-hoz, de a Windows XP legutolsó, még támogatott változatához, az Embedded kiadása Service Pack 3-mal frissített verziójához is.

A dolog azért érdekes, mert napjainkig számos beágyazott eszköz működését a szóban forgó rendszer biztosítja - köztük számtalan pénzkiadó automatáét (ATM), pénztárgépét, sőt, orvosi berendezését is. Ezek mostantól - a havi frissítések hiányában - ki lesznek szolgáltatva az olyan támadásoknak, amik a Windows XP kódbázisában eddig ismertté nem vált hibák kihasználásán alapulnak.

Az egyetlen vigaszt az jelenti, hogy a szóban forgó rendszerrel működő gépek általában egyáltalán nincsenek rákötve az internetre, és csak korlátos hálózati eléréssel rendelkeznek. Így a legnagyobb fenyegetést az őket alkalmazó cégek belsős munkatársai jelentik majd rájuk, de a tipikus, a világ másik feléről támadó kiberbűnözőktől annyira nem kell tartaniuk.