A Jide Technology a tegnapi napon ingyenesen letölthetővé tette Remix OS nevű operációs rendszerének legújabb, 2.0-s verzióját. A szoftver a Google Android rendszerének egy speciális, kifejezetten PC-n történő működésre szánt változatát képezi, ami segítségével a megszokott mobilos appokat tudjuk asztali gépünkön vagy laptopunkon futtatni.

A Remix OS egy 700 MB-os ISO állomány formájában tölthető le, amiből a merevlemez mellett akár egy USB-s tollmeghajtóra is fel lehet telepíteni a rendszert. Az érdeklődők számára mindenképpen utóbbi javasolt az egyébként használt asztali rendszerük (Windows, Linux) integritásának megőrzése végett - kivéve persze, ha a szoftvert inkább VirtualBox-ban próbálnák ki, hiszen ez is lehetséges.

A Remix OS az Android kifejezetten PC-ken működéshez igazított változatát képeziA Remix OS az Android kifejezetten PC-ken működéshez igazított változatát képezi

Ugyanakkor érdemes fejben tartani, hogy a Remix OS alapból nem rendelkezik hozzáféréssel a Google Play Store alkalmazásboltjához, így az appokat csak a megfelelő .apk fájlból lehet rá felrakni. Cserébe az asztali működéshez elengedhetetlen kiegészítők és szoftverek, mint pl. egy tálca és egy, az Intézőhöz hasonló fájlkezelő alapból megtalálhatók benne.

Ezen kívül a speciális Androidban - a rendszer eredeti, mobilos változatától eltérően - az appok átméretezhető ablakba zárba futnak, amik éppen úgy minimalizálhatók, rakhatók ki teljes képernyőre vagy zárhatók be, mint ahogy azt a Windows vagy a Linux esetében megszoktuk.

Ezen kívül annak, aki letölti az ingyenes Remix OS 2.0-t érdemes fejben tartania, hogy a szoftver jelenleg alpha állapotú - így használata elsősorban csak kísérletező kedvű felhasználók számára javasolt.

Mindenki más jobban jár, ha androidos appjai asztali futtatásához inkább egy Android-emulátort tölt le, ami ugyan csak korlátos ideig, de szintén ingyen használható, viszont magából a Windows-ból indítható el és stabilabban futtatható.