Bár azt mindenki tudja, hogy az informatikával összefüggésbe hozható területek legtöbbjén kiválóan lehet keresni, azt a legtöbben nem gondolnák, hogy ez átlagban (!) havi 2.3 millió forintnak megfelelő javadalmazást jelent. Legalábbis akkor, ha az emberfia az Egyesült Államokban dolgozik, ahol pontosan ennyi volt egy tipikus informatikus fizetése a tavalyi évben.

Legalábbis ezt állítja a munkaerő közvetítésével foglalkozó DICE, aminek adatai szerint a tavalyi évben minden korábbit lepipáló mértékben nőttek az IT-s fizetések a távoli kontinensen. Egyes régiókban akár a 11%-ot is elérte a bérszintek emelkedése, de ahol nem, ott is szinte mindenhol a mágikus 100.000 dolláros (majd' 29 millió forintos) lélektani határ fölé kúszott az átlagfizetések szintje az informatikai szakmákban.

A legmagasabb átlagfizetésekkel ezekben a régiókban lehetett számolni a tavalyi évbenA legmagasabb átlagfizetésekkel ezekben a régiókban lehetett számolni a tavalyi évben

Ennek ellenére a cég által megkérdezett munkavállalóknak csak 53%-a nyilatkozott úgy, hogy meg van elégedve jelenlegi fizetési szinjtével. A többiek pedig nyilván úgy gondolták, hogy ők azért ennél többet is kereshetnének vagy érdemelnének.

A felmérés szerint egyébként legjobban a big data jellegű - nyilván elsősorban üzleti - adathalmazok feldolgozásával foglalkozó infósok kerestek. A HANA szakértők átlagosan 154.749 dolláros (44.5 millió forintos), míg a Cassandra-val dolgozók tipikusan 147.811 dolláros (42.5 millió forintos) fizetéseket vihettek haza éves szinten. A Cloudera mesterei 142.835 dollárt (41 millió forintot), míg a PaaS szolgáltatásokat üzemeltetők 140.894 dollárt (40.5 millió forintot) kerestek 2015-ben.

Ezek voltak a legjobban fizető szakterületek 2015-ben az USA-banEzek voltak a legjobban fizető szakterületek 2015-ben az USA-ban

A további népszerű technológiák az OpenStack, a CloudStack és a Pig, valamint a MapReduce és a Puppet voltak, amikkel dolgozók átlagosan 130-140.000 dollárral (37.5-40 millió forinttal) támogathatták meg a családi költségvetést az elmúlt egy évben.