Meglehetősen érdekes következtetést fogalmaz meg egy, a napokban publikált tanulmány, ami szerint a Windows népszerűségét - legalábbis részben - az őt illegálisan futtató felhasználóknak köszönheti. Az egy svéd kutató által publikált dolgozat szerint ha nem lenne ennyi kalóz a világban, akkor a Windows piaci részesedése alacsonyabb lenne, a Linux népszerűsége pedig jelentős mértékben növekedne.

Megállapításait Arne Rogde Gramstad arra a megfigyelésre alapozza, ami szerint összefüggés ismerhető a világ különböző régióiban tapasztalható kalózszoftverek aránya, valamint a Windows piaci részesedése között. Nevezetesen arról van szó, hogy ahol összességében több a kalózszoftver, ott a Windows részesedése is nagyobb; ahol pedig jogkövetőbbek az emberek, ott jóval népszerűbb körükben a Linux is.

A tanulmány szerzője szerint minden, a kalózkodás mértékében megfigyelhető 1%-os növekedés 0.5%-kal csökkenti a Linux piaci részesedését - tehát a nyílt forrású rendszer gyakorlatilag ott a legkevésbé népszerű, ahol a legtöbb kalóz van. A kutató szerint ha a kalózkodás teljesen eltűnne a világból, az 50-65%-kal is növelhetné azon emberek számát, akik a Linux-ot futtatják, amivel a nyílt rendszer piaci részesedése akár 1.5-1.65% fölé is felkúszhatna. (A számok nem jönnek ki, illetve egymást cáfolják, de a szerző ezeket írja - a szerk.)

Az adatok mindenesetre egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a felhasználók legtöbbje a Linux-ot elsősorban ingyenessége, nem pedig pl. technológiai kiválósága miatt választja. Ha nem így lenne, akkor ugyanis a jogkövetési hajlandóság, illetve a kalózkodás mértéke nyilván nem mutatna korrelációt és nem befolyásolná a Linux piaci részesedését, hanem az azoktól független maradna.