A héten nagy port kavart az Apple és az FBI között egy terrorista mobiltelefonja kapcsán kirobbant perpatvar, amiben a hatóság a készülék titkosításának feltörését kérte - az almás vállalat pedig ezt megtagadta. Az ügyben megjelent az a hír is, ami szerint Bill Gates az FBI pártján állna - ebből azonban egy szó sem igaz, hiszen a Microsoft-alapító személyesen cáfolta, hogy ez lenne az ő álláspontja.

Gates a Bloomberg üzleti magazin egy beszélgetésében közölte, hogy - finoman szólva - tévesen értelmezték az ő véleményét úgy az újságok, hogy az FBI oldalán állna. Ehelyett szerinte az ügyben a bíróságnak kell kimondani az ítéletet, illetve azt tartja fontosnak, hogy párbeszéd induljon a témáról az úgy kapcsán, ami alapján egyértelműen megállapításra kerülhetnek azok a szabályok, hogy a hatóságok milyen feltételek mellett kérhetik ki a telefonokon tárolt titkosított adatokat.

A Microsoft-vezető felhívta a figyelmet, hogy az FBI-ban nem lehet feltétel nélkül bízni, hiszen a történelem során a hivatal már bizonyította, hogy sokszor olyan módon használta fel az előtte megnyíló lehetőségeket, amikre nem kapott előzetes felhatalmazást az emberektől. Ugyanakkor szerinte igenis kell lennie módjának annak is, hogy erős civil kontroll mellett, de indokolt esetekben a hatóságok a titkosított adatokhoz is hozzáférhessenek, ha például egyértelműen megállapítható, hogy azok segíthetnek elhárítani akár óriási tömegeket veszélyeztető terrorista cselekményeket.

Az ügyben a jelek szerint úgy néz ki, hogy végül a bíróság fogja meghozni a döntést, mert a két szembenálló fél - az FBI és az Apple - már olyan keményen beásta magát a frontvonalakon, hogy egyikük sem tud onnan önszántából engedni.

Azt mindenesetre borítékolni lehet, hogy ha a bíróság az FBI keresetének helyet ad, jelentősen csökken majd a felhasználók az iPhone-okba vetett bizalma. A másik oldalon az is várható lesz, hogy az Apple válaszul egy olyan változtatást eszközöl majd készülékei titkosításában, ami őt kvázi a jövőben kiiktatja majd az ilyen ügyekből, illetve akár teljesen el is lehetetleníti a titkosított iPhone-ok tartalmának megfejtését a most az FBI által alkalmazni kívánt módszerrel is.