A Microsoft szerdán megnyílt BUILD konferenciáját egy olyan bejelentéssel nyitotta meg, ami miatt vélhetően többen ott helyben gyorsan leellenőrizték, hogy mi is az aktuális dátum. Redmond ugyanis bejelentette: a Windows 10 hamarosan helyből képes lesz a Linux-ra készült programok futtatására is, méghozzá azok bárminemű újraírása vagy akár újrafordítása nélkül is - éppen úgy, ahogy azt az eredeti rendszer is teszi.

Bár erre bizonyos értelemben már több évtized óta lehetőség volt valamilyen emulációs vagy virtualizációs szoftver használatával, ez számos hátránnyal járt mind a teljesítmény, mind a két rendszer, illetve az azokon futó programok között elérhető integráció fokát illetően. A Microsoft által most bejelentett új technológia azonban nem ezen az elven alapul, hanem kvázi natív módon teszi lehetővé a Linux binárisok futtatását a Windows felett.

Elképesztő: a Linux bash parancshéja natív módon fut a Windows 10-enElképesztő: a Linux bash parancshéja natív módon fut a Windows 10-en

Ehhez a cég egy, a Windows NT vonalnak már a kezdetektől fogva részét képező, az ezredforduló után azonban nagyrészt feledésbe merült képességét használja fel. Nevezetesen azt, hogy ún. alrendszerek segítségével a Windows-ok gyakorlatilag bármilyen más rendszerre készült programok futtatására is képessé tehetők, mindenfajta emuláció vagy virtualizáció nélkül is.

Redmond gyakorlatilag most ez a technológiát támasztotta fel egy továbbfejlesztett formában a "Windows subsystem for Linux" (WSL) keretében, ami a Linux-ra íródott programok futását fogja lehetővé tenni a Windows 10 egy új kiadása előtt. A Microsoft ennek demonstrálására a BUILD-en be is mutatta a népszerű "bash" shell egy saját rendszerén, natív módon működő változatát - a WSL képességei azonban jóval meghaladják ezt.

Annyira, hogy állítólag Redmond a Canonical-lal együttműködve azon dolgozik, hogy egy komplett Ubuntu Linux környezetet is futtathatóvá tegyen a Windows-on belül, illetve a felett, ami magában foglalja majd többek között alkalmazások "apt-get"-tel történő telepítésének lehetőségét is.

Az új Linux subsystem for Windows és ezzel a Linux-alkalmazások futtatásának lehetősége a BUILD konferenciát követően kiadásra kerülő legújabb Windows 10 előzetesben válik majd kipróbálhatóvá a szélesebb nyilvánosság számára is. Az ugyanakkor még nem egyértelmű, hogy a funkció bekerül -e a nyáron kiadni tervezett Redstone frissítésbe is, vagy esetleg csak később fog megjelenni a Windows 10 stabil kiadásaiban.