A korábban már több idióta intézkedés és alkalmazottai botrányos viselkedése miatt az újságokba került amerikai közlekedésbiztonsági hatóság a héten ismét a hírek középpontjába került, miután kiderült, hogy irdatlan mennyiségű pénzt fizetett egy pofonegyszerű, ráadásul teljesen értelmetlen mobilalkalmazásért. A "Randomizer" app ugyanis nem csinál mást, mint véletlenszerűen különböző várakozósorokba irányítja a reptereken az utasokat, egy TSA-ügynök segítségével.

Ugyan az alkalmazás már önmagában is abszurdnak hat, az igazi botrányt ezúttal az képezi, hogy azt a jelek szerint az egyébként csak a magyar közbeszerzésekre jellemző módon készíttették el. A nyilvánvalóan teljesen értelmetlen újítás bevezetésére ugyanis 1.4 millió dollárt (385 millió forintot) költöttek el a hatóság illetékesei - nyilvánvalóan egy baráti beszállító segítségével.

Bár ennek nagy részét vélhetően az eszközök beszerzése és a személyzet képzése vitte el, maga az app is 47.400 dolláros (kb. 13 millió forintos) tételként jelent meg a hivatal beszerzési elszámolásában. Mindez annak ellenére, hogy egy olyan, pofonegyszerű programról van szó, amit valójában 10 perc alatt bárki által elkészíthet - mint azt az alább látható videó is bizonyítja.

Az alkalmazást egyébként hivatalosan az IBM szállította a TSA részére, de vélelmezhető, hogy azt valójában egy sokadik alvállalkozó írta meg, jó eséllyel alig párszáz dolláros javadalmazásért cserébe.