Bár azt, hogy az Apple egykori társalapítója, Steve Jobs elég nyilvánvalóan nem egy technológia látnok, hanem csak egy pénzvezérelt üzletember volt, már eddig is számtalan adat igazolta. A napokban azonban ezt a tényt a cég másik alapítója, Steve Wozniak is megerősítette, aki kijelentette: Jobs valójában csak a pénz miatt hozta létre vele vállalkozását.

Wozniak a BBC-nek adott interjújában említette meg ezt, ahol egyébként az almás vállalat adózása, illetve annak szinte teljes hiánya volt a téma. A társalapító ennek kapcsán megjegyezte, hogy szerinte az Apple egyszerűen nem fizet elég adót, és sokkal többet kellene neki az államháztartáshoz hozzájárulnia.

"Én sokat dolgozom, sokat utazom, és keresetemnek több, mint 50 százalékát adóként fizetem ki. Én úgy gondolom, hogy ez része az életnek, és mindenki másnak is így kellene csinálnia", mondta Woz, aki a kérdésre, hogy az Apple-nek is ennyi adót kellene fizetnie azt válaszolta, hogy "a világ minden cégének ennyit kellene".

Az Apple - több más óriásvállalattal szemben - az utóbbi években több országban is a kritika középpontjába került, miután bevételének elenyésző részét (jellemzően csak maximum 1-2 százalékát) fizetik be adókban. Ezt különböző adóelkerülése taktikák és az teszi lehetővé számukra, hogy kedvező feltételeket kínáló országokba csoportosítják át jövedelmüket.

Ezzel nem csak az államháztartásokat károsítják meg világszerte óriási pénzekkel, de aránytalan versenyelőnyhöz is jutnak a helyi vállalkozásokkal szemben, amik nem tudják ugyanezt megtenni, és így kénytelenek áraikba a jóval magasabb adókat is beépíteni.

Bár a közelmúltban az EU - és külön Magyarország is - kilátásba helyezte valamiféle, a cégeket magasabb adók megfizetésére kényszerítő megoldás bevezetését, ebbe az irányba eddig egyelőre nem igazán történtek hatásos lépések.