Miközben az informatikai sajtó nagy része éppen újdonságként cikkezik a PC Fórum által már másfél hete megírt becsapós működésről a Windows 10 frissítési mechanizmusában, mi már újabb, sokkal frissebb információkkal szolgálhatunk ezzel kapcsolatban olvasóinknak. Ezek szerint Redmond a felhasználói felháborodásra válaszul változtatást vezet be a szóban forgó eljárás működésében - de sajnos nem olyan nagyot, mint jó lenne.

Mint korábban megírtuk: a felhasználók azért érezhették magukat átverve a a Windows 7 és 8 rendszerekre automatikusan letöltődő és elinduló Windows 10 frissítési ajánlat által, mert az a szokásostól alapvetően eltérő módon értelmezte az általa megjelenített ablak bezárását az annak sarkában található szabványos X gombbal.

Miközben ugyanis ez minden más szoftverben a megkezdett művelet megszakítását és a futás leállítását vonta volna maga után, a Microsoft a frissítés elfogadásaként értelmezte ezt a műveletet - és így gyakorlatilag a felhasználók szándékával szemben telepítette fel új rendszerét a gépekre.

Bár Redmond ezen az értelmezési módon nem fog változtatni továbbra sem, a héten bejelentettek értelmében a jövőben egy plusz értesítést is meg fog jeleníteni a felhasználók részére arról, hogy hamarosan feltelepíti gépükre a Windows 10 frissítést. Bár a Microsoft szerint ez előrelépést fog képezni a jelenlegi állapotokhoz képest, könnyű belátni, hogy ez az alapproblémát nem fogja orvosolni.

A frissítés ugyanis ez az új értesítés mellett sem fog kifejezett jóváhagyást fog kérni településéhez a felhasználóktól - így ha utóbbiak nem veszik észre vagy az eredeti ablakhoz hasonló módon egyszerűen csak bezárják majd azt, megint csak váratlanul érheti majd őket a meglepetés, hogy az új rendszer egyszer csak felkúszik gépükre.

Az egyetlen jó hír, hogy az automatikus frissítések a jelenlegi tervek szerint mintegy két hónapon belül teljesen megszűnnek majd. Július végével ugyanis lezárul a Windows 10-re történő ingyenes áttérési időszak - így ez az időpont után magától nem fog felkerülni a szoftver a gépekre.