Még a mai óriáscégek óriási bevételeinek korában is elképesztő összegre: 10 milliárd dollárra, azaz közel 3000 milliárd forintra akarja perelni az Apple-t egy amerikai férfi. Thomas Ross azért akarja az elképesztő összeget bevasalni az almás vállalaton, mert szentül meg van győződve róla, hogy az tőle lopta el az iPhone, az iPod és az iPad ötletét is.

Ross még 1992-ben nyújtott be egy szabadalmi kérelmet, amiben egyébként egy az iPhone-nal, az iPod-dal és távolról az iPad-del és tényleg némi hasonlóságot mutató eszköz ábráját is szerepeltette. Bár a készülék mérete és arányai rendkívüli módon hasonlítottak a mai iPhone-okra, más jellemzőkben alapvetően eltért azoktól.

Ross skicce ugyan első pillantásra tényleg hasonlít az iPhone - de az azonosságok itt nagyjából véget is érnekRoss skicce ugyan első pillantásra tényleg hasonlít az iPhone - de az azonosságok itt nagyjából véget is érnek

Így például központi processzorát nem ARM, hanem Intel-alapú lapka képezte, fizikai billentyűzet is volt rajta, sőt, egy 3.5 colos meghajtó is, ami azonban a feltaláló által ábrázolt méretekben bele sem fért volna az eszközbe. Ezen kívül a megjelenítést és a bevitelt a kütyü két különböző képernyőn intézte volna, operációs rendszerként pedig az MS-DOS 5.0 futtatta volna.

A legnagyobb probléma azonban a perrel kapcsolatban nem is ezek az alapvető eltérések az iPhone-hoz képest, hanem maga a tény, hogy Ross valójában már nem birtokolja a negyed évszázaddal ezelőtt benyújtott szabadalmat. Ugyanis egy idő után nem fizette az annak fenntartásához szükséges jogdíjakat, ami miatt a szabadalma érvényét vesztette.

A negyedszázados tervekben a készülék még floppy-lemezekkel, fizikai billentyűzettel és DOS-szal működött volnaA negyedszázados tervekben a készülék még floppy-lemezekkel, fizikai billentyűzettel és DOS-szal működött volna

A fentiek tükrében így nem egészen világos, hogy a férfi mégis milyen alapon remél nem, hogy a 3000 milliárd, de akár csak pár millió forintnak is megfelelő összeget kicsikarni az Apple-től. Az ügyben mindenesetre a bíróságok döntenek majd - Amerikáról lévén szó egyelőre megjósolhatatlan kimenetellel.