Bár az utóbbi években erősen megszaporodtak a különböző gyártók kínálatában az ún. mini PC-k, amik egészen kicsi házakba zsúfolják be egy komplett asztali gép funkcionalitását, ezek gyakorlatilag nem képesek az önálló működésre - sőt, a tipikus perifériák csatlakoztatása sem lehetséges közvetlenül hozzájuk. Egy új versenyző azonban fenekestül forgathatja majd fel a piacot - ő ugyanis elképesztően kicsi mérete ellenére sem rendelkezik ezekkel a korlátokkal.

Az Ockel Sirius nevű mini PC-je teljes csatlakozókészlettel, beépített akkumulátorral és képernyővel rendelkezik - így tényleg úgy használható, mint egy laptop, annak ellenére, hogy mérete csak egy nagyobb mobiltelefonéval vetekedik. Így könnyen bármikor zsebre lehet vágni, majd aztán menet közben elővenni dolgozni rajta, a célállomásra megérkezve pedig egérrel, billentyűzettel, monitorral és a helyi hálózattal összekötve valódi asztali gép módjára tovább használni.

Az Ockel gépe gyakorlatilag egy komplett PC - csak picit kisebb méretbenAz Ockel gépe gyakorlatilag egy komplett PC - csak picit kisebb méretben

A masina ugyanis két darab USB 3.0, egy darab USB Type-C, valamint egy HDMI és egy DisplayPort kapuval is rendelkezik, de megtalálható rajta egy RJ45-ös vezetékes hálózati csatlakozó, valamint egy 3.5 milliméteres jack aljzat és egy microSD slot is. Ugyanakkor az eszköz egyik oldalát egy 6 colos Full HD-s érintésérzékeny képernyő borítja, belsejében pedig egy 3000 mAh-s akku is van, amiknek köszönhetően bármilyen külső periféria csatlakoztatása nélkül, önmagában is lehet használni.

A Sirius-on szinte minden csatlakozó ott van, ami egy asztali gépen isA Sirius-on szinte minden csatlakozó ott van, ami egy asztali gépen is

Mivel a fentieken túl egy kamera, egy mikrofon és sztereó hangszórók, valamint giroszkóp, gyorsulásmérő és magnetométer is került az aprócska dobozba, ezért gyakorlatilag nincs olyan mobilos vagy asztali alkalmazás, amire ne lehetne használni. Azt pedig, hogy mindez tényleg könnyű legyen az biztosítja, hogy operációs rendszerként a szerkezet a Windows 10 teljes értékű, 64-bites kiadását futtatja.

Az elképesztő masinát simán zsebre is lehet vágniAz elképesztő masinát simán zsebre is lehet vágni

Az egyetlen rossz hír, hogy a Sirus-t jelenleg még nem lehet megvásárolni - ugyanis csak most fog a gyártásának finanszírozására indított kampány lezárulni. Ennek keretében a leggyorsabbak az eszközök tudásához képest elképesztően olcsón: 550 dollárért (154 ezer forintért) fizethettek be egy-egy példányra, amit azonban a tervek szerint csak jövő májusban fognak megkapni.

Még microSD slot is van rajta Ockel Sirius mini PC