A Microsoft szerdán egy senki által nem várt meglepetést okozott előre beharangozott sajtóeseményén. A cég ugyanis egy rendkívül dizájnos, minden komponensét a megjelenítőbe építve tartalmazó, ún. All-in-One (AIO) PC piacra dobását jelentette be Surface Studio néven.

Az új redmondi hardver meglehetősen komoly specifikációkkal érkezik: belsejében ugyanis legolcsóbb kiadásában is egy hatodik generációs Core i5 processzor, 2GB-os GeForce GTX 965M videóadapter, valamint 8 GB memória és 1 terabájt hibrid háttértár teljesít szolgálatot - legkomolyabb változatában azonban már egy Core i7 lapka, 32 GB memória, GTX980M GPU és 2 terabájtnyi tárkapacitás található.

Microsoft Surface Studio (kattints további képekért!)Microsoft Surface Studio (kattints további képekért!)

A legkomolyabb komponensét a konfigurációnak a kijelző képezi, amik mögé a fenti komponensek elrejtésre kerülnek. Előbbi ugyanis nem kevesebb, mint 28 colos (azaz 71 centis), 4500x3000 pixel megjelenítésére képes, és betekintési szöge is jóval szélesebb, mint legtöbb hagyományos társának. Ezen kívül a kijelző színkalibráltan érkezik, és természetesen érintésérzékeny is - így elvileg billentyűzet és egér nélkül, pusztán ujjal is lehet kezelni.

Mindezzel összefüggésben a gépet a Microsoft elsősorban kreatív szakembereknek, illetve irodák díszének ajánlja, ahol közvetlenül az Apple iMac gépeinek konkurense lehet majd. Ez utóbbi a termék árazásában is meglátszik: a Surface Studio-nak ugyanis legolcsóbb változata is 3000 dollárba (850 ezer forintba) kerül, de a fent említett csúcsmodellért már nem kevesebb, mint 4200 dollárt (1.1 millió forintot) kell a redmondi kasszába fizetni.