A Microsoft a héten meglepő érvvel hozakodott elő amellett, hogy miért is érdemes a Windows 10 legújabb, múlt hónap elején bemutatott változatát használni. Redmond szerint ugyanis a Windows 10 S-en egyetlen ismert zsarolóvírus sem tud működni - így a felhasználóknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy ezen kártevők valamelyike túszul ejti adataikat.

A váltságdíjat követelő programok azért nem bírnak el az új Windows-zal, mert az egyszerűen nem engedi meg a Windows Áruházon kívülről származó programok telepítését és futtatását rajta. Mivel pedig a jelenlegi zsarolóvírusok mindegyike ilyen típusú programot képez, elméletileg nem lehetnek képesek a Windows 10 S-t futtató gépeken működni.

Az új Windows 10 S-en egyetlen, jelenleg már létező zsarolóvírus sem futAz új Windows 10 S-en egyetlen, jelenleg már létező zsarolóvírus sem fut

Az új Windows ezen kívül ráadásul egy továbbfejlesztett vírusvédelmet is tartalmaz, amit kifejezetten a többek között a zsarolóvírusok által is használt szkriptek elleni védekezésre találtak ki. Így ezek a kártevők ha esetleg valamilyen módon mégis feljutnak a gépre, ott sem tudnak majd a felhasználó engedélye és tudomása nélkül elkezdeni pusztítani olyan módon, ahogy azt az operációs rendszer korábbi kiadásain tehették.

Bár egyelőre nem zárható ki, hogy a későbbiekben valakinek sikerül egy, a Windows 10 S-en is futni képes zsarolóvírust is tartalmazó trójait felcsempésznie a Windows Store-ba, annak ekkor is csak korlátozottak lesznek a lehetőségei. Az ilyen típusú alkalmazások ugyanis eleve korlátozott módon férnek hozzá az őket futtató gép erőforrásaihoz, ráadásul a Microsoft pillanatok alatt el tudja távolítani őket az Áruházból - ezáltal megakadályozva a további fertőzéseket.