A Microsoft a napokban különösebb csinnadratta nélkül mégis lehetővé tett egy olyan művelet új Windows 10 S rendszere felhasználói számára, amiről korábban azt állította, hogy az lehetetlen lesz. A cég ugyanis mostantól módot ad arra, hogy azok az eszközök, amik eredetileg az új rendszerrel érkeztek, de időközben frissítve lettek a Windows 10 teljes értékű kiadására, ismét visszaváltsanak a "butább", eredeti szoftverre.

Minderre ugyanakkor csak akkor lesz lehetőségük a felhasználóknak, ha ezért cserébe hajlandóak beáldozni összes adatukat és pluszban letöltött programjukat. A Windows 10 S-re visszatérés ugyanis csak az azzal érkező eszközök teljes rendszerképének újraírásával, és ezzel összefüggésben gyakorlatilag a gyári állapot visszaállításával lesz lehetséges.

Windows 10 SWindows 10 S

Ez persze érhető is annak tükrében, hogy miután frissítésre került a rendszer a teljes értékű Windows 10-re, arra olyan programok és állományok is felkerülhettek, amik az S-es kiadáson nem működnek. Utóbbi ugyanis csak a Windows Store-ból elérhető alkalmazásokat hajlandó futtatni, de más forrásból származó társaikat nem.

Az egyelőre még kérdés, hogy ugyan miért is akarna bárki visszaállni az egyértelműen kevesebb funkciót kínáló Windows S-re a teljes értékű Windows-ról - ha csak nem azért, hogy ne tudja egyetlen zsarolóvírus sem megfertőzni. Mindenesetre a Microsoftnak köszönhetően mostantól erre is lehetősége van, ha mindenáron ezt kívánja.